Iğdır

"Ağrı Dağı'nı delip" suya kavuştular

12:01 24 Haziran 2017
"Ağrı Dağı'nı delip" suya kavuştular

Yılın dört mevsimi zirvesinde devasa buzulları barındıran Ağrı Dağı'ndan gelen sellerin hasar verdiği içme suyu hatları "dağlar delinerek" onarıldı.

Türkiye'nin en yüksek rakımlı dağı olan Ağrı Dağı'nın zirvesindeki kalıcı buzulların üzerinde biriken kıştan kalma kar kütlelerinin erimesi sonucu eteklere doğru akan kar suları, köylerin içme suyu şebekelerini yerinden söktü.

Rakımı itibarıyla "Türkiye'nin Çatısı" olarak nitelendirilen dağın kuzey yamacında bulunan Cehennem Vadisi'nden gelen seller Yenidoğan köyünün su şebeke hatlarını bozunca İl Özel İdare Müdürlüğü adeta Ağrı Dağı'nı delerek köyü yeniden suya kavuşturmak için çalışma başlattı.

Ekipler, 2 bin 200 metre rakımda bulunan Yenidoğan köyüne yöredeki herkes tarafından bilinen ve birçok hikayeye konu olan Ağrı Dağı Cehennem Vadisi bölgesinde sürdürdüklen çalışmalar sonucu yeniden hat döşeyerek vadideki su kaynağını köye indirdi.

Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenidoğan köylülerinin yaşadıkları su sorununun Ağrı Dağı'ndaki su kaynaklarından getirilen suyla çözüldüğünü söyledi.

Akkuş açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

"Köylülerimizin bu sorununun çözümü için uzun zamandır bir yol arıyorduk. Neticede çareyi Cehennem Vadisi'nden kaynak getirmekte bulduk. Cehennem Vadisi rakımı ve doğal yapısı nedeniyle sürdürülecek çalışmaları neredeyse imkansız hale getirse de vatandaşlarımız için çalışma yürütüp bu sorunu da aştık.

Şartlar zorlu olsa da 10 kişilik ekibimiz, kaya ve eğim zorluklarına rağmen 2 iş makinesiyle Cehennem Vadisi'nden açtıkları hattı köye kadar indirerek vatandaşlarımızı suya kavuşturdu."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.