Iğdır

Arazisi olmadığı için iş yerinin terasına sera kurarak sebze yetiştirdi

09:16 05 Şubat 2021 1 Yorum Var
Arazisi olmadığı için iş yerinin terasına sera kurarak sebze yetiştirdi

Iğdır’daki Küçük Sanayi Sitesi’nde oto tamirciliği yapan Gürbüz Alkazak topraksız serada domates, biber, salatalık ile marul yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyor

Iğdır’da oto tamirciliği yapan Gürbüz Alkazak, arazisi olmadığı için iş yerinin teras katına kurduğu topraksız serada yetiştirdiği sebzelerle ek gelir sağladı.

Alkazak, internette gördüğü topraksız tarımı araştırdıktan sonra hobi olarak Küçük Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinin terasında sebze yetiştirmeye başladı.

Gürbüz Alkazak, sadece su ve gübre kullanılarak yaptığı küçük çalışmadan verim elde edince, sebze yetiştiriciliğini büyüterek iş yerinin damında sera kurdu.

Kendi imkanlarıyla oluşturduğu serada domates, biber, salatalık ile marul yetiştiren ve yılda iki kez hasat yapan Alkazak, ürettiği sebzeleri satarak ek gelir kazanmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor.

Arazisi olmadığı için iş yerinin terasına kurdu

Gürbüz Alkazak, topraksız seranın artık gelir kapısı haline geldiğini söyledi.

Arazisi olmadığı için iş yerinin terasında sera kurduğunu anlatan Alkazak şöyle devam etti:

“Serayı kurarken maliyetini düşürmek için işçiliğini de kendimiz yaptık ve bu da çok güzel oldu. Biriktirdiğimiz yağmur suyuna sıvı gübre damlatarak vitamin almasını sağlıyoruz. Toprağa ihtiyaç duymadan su borularının içerisinde sebze yetiştiriyoruz, güzel verim de aldık. İş yerimizin yanında da yerimiz var, orayı da değerlendirdik. Daha da değişik ürünler de yetiştirerek ekonomiye kazandırmaya çalışacağız.”

Topraksız alanda 4 çeşit sebze yetiştiriyor

Ürettiğini satmak için az da olsa pazar sıkıntısı yaşadığını belirten Alkazak, bu sorunu da tamamen çözerek daha büyük ekonomik getiri sağlamayı düşündüğünü dile getirdi.

Kurduğu serada yıl içerisinde iki defa hasat yaptığını anlatan Alkazak şöyle konuştu:

“Bu işte daha yeni olmamıza rağmen burada ısıtma kullanmadan topraksız alanda yılda 4 çeşit mahsul alabildik ve bunu daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Iğdır’da çiftçiler yazın bir mahsul aldıktan sonra bütün seneyi boş geçiriyorlar ama tarlalarının bir kısmında veya müsait bir alanda bu seraları kurduklarında, bütün bir yılı birçok kez mahsul alarak yerlerini daha verimli değerlendirebilirler. Iğdır’daki çiftçilere, meraklılara tavsiye ediyoruz ve yapmak isteyenlere de öncülük ediyoruz.” 

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    sağlığımızı ilgilendiren en önemli şey gıda, üretici hangi gübreyi, hormonu, iakcı ne zaman ne kadar kullanmış tüketici tezgahta ve markette bu bilgiye ulaşmalı. bu şekilde yapılırsa üretici mecburen tüketicinin tercih ettiği güvenli üretim şekline kayacak. ve güvenli gıda tüketmiş olacağız. şu an pazarda markettekiler de ilaç kalıntısından tut ne kadar hormon var tarım bakanlığı dahil kimse bilmiyor. zehir tüketiyoruz bence resmen
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu tip topraksız ürün olsun veya diğer tekniklerle yetiştirilen ürün olsun market raflarından pazardeki tezgaha kadar tüketicinin bilgilendirilerek satılması lazım. ne yediğimizi bilmiyoruz. tüketiciyi koruma yasası bunlarda yer almalı, bir ürün tüketiciye nasıl sunulmalı, nasıl bilgilendirilmeli acil eylem planı yapılmalı, ürün üretilirken hangi ilaçtan ne kadar kullanılmış nasıl bir gübre ve ne kadar gübre kullanılmış, karekod gibi bir mekanizmada tüketici bilgilendirilmeli ve tüketici ona göre karar vererek satın almalı.
    Cevapla
  • Toprak 3 yıl önce Şikayet Et
    Aman bu tarafa göndermesin, kendisi yesin.
    Cevapla
  • Özgur 3 yıl önce Şikayet Et
    Sebzeleri mevsiminde yetiştirmek lazım. Kışın domates size para kazandırabilir, lakin enflasyonu yükseltenler listesindeki yerini alır.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    yanlış mantık
  • Avşaroglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Topraksız sebzeden bir fayda olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.