Isparta

5. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi

19:06 12 Mayıs 2016
5. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Ahmet Cevat Acar, Türkiye'nin 30 yılı aşkındır terörle mücadele etmesine rağmen üniversitelerde bu konuda çalışma yapılmamasından yakındı.

TÜBİTAK ve İlmi Etüdler Derneğince (İLEM) bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) düzenlenen 5.Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi, "Bilimsel çalışmada anlayış ve yorumlama" ana başlığıyla başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevat Acar, sosyal bilimlerin bilimsel paradigma oluşumunu sağladığını ve düşünce çevremizi şekillendirdiğini söyledi. Türkiye'de sosyal bilimlerin bilimsel spekülatif faaliyetler olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Acar, "Maalesef durum böyle değil. Türkiye maalesef içeriden ve dışarıdan bir sürü hain odağın desteğiyle 30 yılı aşkındır terörle mücadele ediyor. Türk üniversitelerinde acaba kaç tane bu konuda çalışma yapıldı? Bu çalışmalar yapılsaydı siyasi ve idari organlar, üniversite yönetimleri buna nasıl bakardı?" dedi.

Türk milleti ve devletinin tüm unsurlarıyla potansiyeline ve geleceğine güvendiğini ifade eden Acar, "Ben artmış gibi görünen sıkıntılarımızı doğum sancısı olarak değerlendiriyorum. Yeter ki üzerimize düşeni asgari ölçüde yapalım. Üzerimize düşen de geleceğimize sahip çıkmaktır. Bu konuda umutsuz değilim." ifadelerini kullandı.

İLEM Başkanı Lütfi Sunar ise düşünce ve kaynakları yeniden öğrenmeye ve hayata geçirmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. İslam düşüncesinin yeniden dirilmesi, canlanmasının sadece Müslümanlar için değil dünyanın barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için de gerekli olduğunu vurgulayan Sunar, kendi coğrafyamızda yaşayan dindaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmeye mecbur bir durumda olduğumuzu ama küresel sorunlara da çözüm üretmek gerektiğini kaydetti.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ise sosyal bilimci olarak bu tür kongreleri önemsediğini dile getirdi. Çarıkçı, Türkiye'de sosyal bilim alanındaki etkinliklerin ülkenin geleceğine katkı sağlayacağını fade etti.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen sosyal bilimcileri ağırlayacak olan ve 32 oturumun gerçekleştirileceği kongre 14 Mayıs'ta sona erecek.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.