İstanbul

Shakespeare'nin "Beğendiğiniz Gibi" oyununa ait kostümler sergileniyor

00:28 30 Mart 2016
Shakespeare'nin "Beğendiğiniz Gibi" oyununa ait kostümler sergileniyor

Ünlü İngiliz yazar William Shakespeare’nin 400. ölüm yıl dönümü nedeniyle, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun (İDT) 2010-2011 sezonunda sahnelediği "Beğendiğiniz Gibi" oyununun kostümleri İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu'ndaki serginin açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Zafer Kayaokay "Bu yıl İngiliz evrensel yazarımız William Shakespeare’nin 400. ölüm yıl dönümü. Bunun için de İngiltere Krallığı dünyada İngilizlerin bir sloganla bütünleştirdiği ‘Shakespeare ölmedi yaşıyor’ adında bir projeye imza attı. Buradan yola çıkarak Türkiye’de çok bilenen şair yazar olduğu için ve Türk tiyatrosuna çok büyük katkıları olduğu için biz de İstanbul Devlet Tiyatrosu olarak bir dizi sergi başlattık." dedi.

- "Halk kostümlere daha çok yakınlaşsın istedik"

Serginin amacının tiyatro fuayeleri zenginleştirmek ve izleyici katılımını arttırmak olduğunu belirten Kayaokay, şunları söyledi:

"İstanbul Kültür Üniversitesindeki ‘Beğendiğiniz Gibi’nin kostümleri sergisinin yanı sıra, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde hemen hemen her salonumuz fuayesinde Shakespeare ile ilgili Devlet Tiyatrosu’nun geçmişte İstanbul’da oynadığı oyunların kostümlerinin sergileri açıldı. Bunlar çok ünlü, toplumun yakından tanıdığı ünlü oyuncuların giydiği kostümler. Halk kostümlere daha çok yakınlaşsın istedik."

Shakespeare oyunlarında oynayan oyuncuların kostümleriyle hatırlandığına dikkati çeken Kayaokay, unutulmaz kostümlerin Devlet Tiyatrosu arşivlerinde muhafaza edildiği bilgisini verdi.

Kayaokay, sergide Devlet Tiyatrosu’nda oynanmış oyunların fotoğrafların da yer aldığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Böylece hemen hemen her salonda seyirciyi yakalayabilecek bir sergi projesi yapmış olduk. Oyunları izleyen seyirciler aynı zamanda o oyunun kostümleriyle yakınlaşıp yanlarında durup resim çektirebiliyorlar. Bu yıl ölümünün 400. yılı nedeniyle Shakespeare ile ilgili bir çalışma yaptık. İleriki zamanlarda Çehov, Goethe, belki Kafka oyunlarından kostümler de sergilenebilir."

William Shakespeare'in yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği ve Gülümser Erigül'ün hazırladığı kostümlerin yer aldığı "Beğendiğiniz Gibi" oyunu sergisi, 6 Nisan'a kadar görülebilecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.