İstanbul

Toyota C-HR için geri sayım başladı

10:53 16 Ekim 2016
Toyota C-HR için geri sayım başladı

MÜCAHİD EKER - Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından seri üretimi yapılacak olan Toyota CH-R, 9 Kasım'da hattan çıkıp Sakarya'dan dünyaya ihraç edilecek.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toyota C-HR'nin Türkiye’de üretilen ilk hibrit ve ilk C segment crossover araç olacağını belirtti.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından seri üretimine başlanacak olan Toyota CH-R için 9 Kasım'da hattan çıkış töreni yapılacağı bilgisini veren Kato, Sakarya’dan tüm dünyaya ihracatı gerçekleştirilecek Toyota C-HR ile birlikte fabrika kapasitesinin 150 binden 280 bine çıktığını aktardı.

İstihdam edilen 2 bin yeni çalışanla eylül ayında üç vardiyalı üretime geçildiğini, böylelikle toplam çalışan sayısının 5 bine ulaştığını kaydede Kato, Toyota C-HR için 350 milyon avro yatırım gerçekleşirken, toplam yatırım tutarının 1,7 milyar avroya yükseldiğini söyledi.


- "Türkiye'de hibrit araç üreterek bir ilke imza atacak"


Kalite açısından Toyota’nın denizaşırı fabrikaları arasında en iyilerden biri kabul edilen Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin, Sakarya’dan dünyaya ihraç edilecek Toyota C-HR ile birlikte, markanın yeni global platformunda (TNGA) Japonya dışında üretim yapan ilk tesis olacağına dikkati çeken Kato, şunları kaydetti:

"Toyota’nın TNGA platformunda, Japonya’da ürettiği Prius’tan sonra yeni platformda ve Japonya dışında üretilen ilk model Toyota C-HR olacak. Yeni global platform, araçlarda düşük ağırlık merkezi ve yüksek gövde dayanıklılığı sağlarken, sürüş hakimiyeti, frenleme gibi temel fonksiyonları iyileştirici özelliklerinin yanında mükemmel görüş ve daha cazip görünüm sağlıyor."

Hiroshi Kato, üretim süreçlerinin her aşamasında çevreye etkisi en az, çevre dostu teknolojileri kullanan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin tamamen çevreci bir aracı üretim skalasına dahil ettiğini belirterek, "Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, ülkemizde hibrit bir araç üreterek bir ilke imza atacak." dedi.

Elektrik ve benzin gücünün dengeli bir şekilde kullanılabildiği hibrit araçların ilk çalıştırıldığında veya düşük hızlarda bataryadan elektrik enerjisi kullandığını, sürüş koşullarına göre yüksek güç gerektiğinde benzinle çalışan motorun da devreye girebildiğini anlatan Kato, "En önemli kolaylığı ise bataryası sürüş esnasında şarj olduğu için ayrıca fişe takılarak elektrik ile şarj edilmesinin gerekmiyor. Hibrit versiyonlu Toyota C-HR’ın emisyon değeri 85 gr/km. Yakıt tüketimi ise 3.5-3.9 l/100 km aralığında olacak." diye konuştu.


- 1.2 Turbo ve 1.8 Hybrid versiyonları olacak


Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin tüm çalışanları ile birlikte Toyota C-HR'nin üretim hazırlık aşamasında önemli bir sorumluluğu başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Kato, bu projede özellikle üretim kabiliyeti ve mühendislik açısından büyük aşamalar kaydedildiğini söyledi.

Kato, deneme üretimi kapsamında fabrikada ocak ayından bu yana 199 Toyota C-HR üretildiğini, belirli güzergahlarda Türkiye’de ve Avrupa’da pek çok test sürüşü gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Proje için Japonya ve Avrupa’dan yaklaşık 500 kişinin fabrikaya gelerek çalışmalara katıldığını aktaran Kato, "C crossover segmentindeki Toyota C-HR, 1.2 Turbo benzinli ve 1.8 Hybrid motor seçeneklerine sahip olacak. 1.2 Turbo versiyonu 116 DIN/HP güç üretirken, 1.8 Hybrid versiyon ise 122 DIN/HP güç üretecek. 1.2 Turbo versiyonu, 6 ileri manuel vitesli önden çekiş veya CVT otomatik şanzımanlı dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı şanzıman ve çekiş tipiyle üretilecek. 1.8 Hybrid versiyonu CVT şanzıman ve önden çekiş imkanı sunacak. Sadece ihraç edilecek 2.0 litrelik motor ise 150 DIN/HP güce sahip olacak." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.