İstanbul

Tarihi çeşmenin yıktırıldığı iddiası

16:47 03 Aralık 2017
Tarihi çeşmenin yıktırıldığı iddiası

Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çesmesi'nin aynı alanda yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında yıktırıldığı iddiası bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı.

Alınan bilgiye göre, 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma  Kurulu’nun 2014 yılında almış olduğu karar ve bu kararın ekinde yer alan  restitüsyon, restorasyon projeleri kapsamında tarihi Ladikli Çuharoğlu Ahmet Ağa  Çeşmesi'nin de içinde yer aldığı alanda çalışma başlatıldı.

Kadıköy Belediyesi tarafından söz konusu alanda bulunan ahşap metruk  binanın yıkılarak aslına uygun yeniden yapıldığı ancak bu çalışmalar  sürdürülürken, halk arasında Servili Çeşme olarak da bilinen tarihi Ladikli  Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çesmesi ile hemen yanındaki namazgahın (kıble taşı)  yıktırıldığı öne sürüldü.

''GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA TARİHİ YOK ETTİLER''

Kadıköy Rıhtımı'nın simgelerinden kabul edilen 1793 yapımı çeşmenin  yıktırıldığı iddiası tepkilere neden oldu.

Mahalle sakinlerinden Selçuk Sesli, buradaki çeşme ve kıble taşının  kaldırılmasından son derece rahatsız olduklarını anlatarak, "Belediye yetkilileri  hiçbir izah yapmadan gözümüzün içine baka baka bir tarihi yok ettiler. Bunun  açıklamasını belediyeden bekliyoruz. Tarihe de saygıları kalmamış bu insanların.  Yerine uyduruktan çeşme yapılıyor. Tarihi çeşmenin yerini tutar mı? Buradan  yetkililere sesleniyorum.'' dedi.

''ÇEŞME KISA SÜREDE TAMAMLANACAK''

Kadıköy Belediyesi, sosyal medyada da gündeme gelen konuyla ilgili  açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kadıköy Rıhtımındaki Tarihi Lâdikli Çuhadar Ahmet Ağa  Çeşmesi’nin 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2014  yılında almış olduğu karar ve bu kararın ekinde yer alan restitüsyon, restorasyon  projelerine uygun olarak yapımı devam etmektedir. Çeşme kısa sürede tamamlanacak  olup, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projesine aykırı hiçbir  uygulama yoktur.” denildi.

Tarihi çeşme, Osmanlı Padişahı 3. Selim'in çuhadarlarından Ladikli  Ahmet Ağa tarafından 1793’te yaptırılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.