İstanbul

Engelli çocuklara ücretsiz robot el desteği

14:58 15 Şubat 2018
Engelli çocuklara ücretsiz robot el desteği

Robotel Derneği'nin başlattığı, Merter Sanayici ve İşadamları Derneği'nin de (MESİAD) katkı sağladığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında, el ve parmak protezi ihtiyacı duyan çocuklar, 3 boyutlu yazıcılarla üretilen robot ellere kavuşuyor.

Robotel Derneği'nin başta çocuklar olmak üzere Türkiye'de parmak ve el deformasyonu nedeniyle proteze ulaşamayan veya kullanamayanlara destek vermek için yürüttüğü "Türkiye'nin Yardım Eli" projesi devam ediyor.

Projeye katkı sunan MESİAD Yönetim Kurulu üyeleri de derneğin Kağıthane'deki atölyesini ziyaret etti. Ziyarette konuşan Robotel Derneği Başkanı Zeynep Karagöz, 'Türkiye'nin Yardım Eli' sloganıyla 2014 yılında bu projeye başladıklarını dile getirdi.

Proje kapsamında ihtiyacı olanlara 3 boyutlu yazıcılarda üretilen robot el temin ettiklerini belirten Karagöz, "Çocuklar çok hızlı büyüyor, protez de çok pahalı ve zahmetli bir şey. Bazı çocuklar parmakları tam gelişmemiş olarak doğuyorlar ve bunun nedeni belli değil. Büyüyene kadar da protez takılmıyor. Türkiye'de tahminen 60 bin kişi böyle. Protez takılmayan çocukların kol kaslarında erime başlıyor. Sağ beyin sol beyin gelişim bozuklukları görülüyor. Çocuklara ücretsiz olarak bu elleri yapıyoruz." diye konuştu.

Karagöz, mekanik robot ellerin özellikle çocukların yemek yemek, bisiklet sürmek ve bilgisayar kullanmak gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı bir aparat olduğunu ifade etti.

Derneğin Türkiye'de 2 bine yakın gönüllüsü bulunduğunu anlatan Karagöz, herkesin bu projeye destek amacıyla başvurabileceğini kaydetti.

MESİAD Başkanı Yusuf Gecü ise dernek olarak özellikle sosyal sorumluluk projelerine destek verdiklerini vurgulayarak, böyle bir projeyi duyar duymaz harekete geçtiklerini ve 1 saatte gerekli bağışları topladıklarını anlattı.

Özellikle üretimi yerinde görmek istediklerini aktaran Gecü, "Amacına ulaşan bir proje. Düşünebiliyor musunuz bir çocuk bizim desteğimizle hiç eli yokken bir bardağı tutabiliyor, bir insanın elini sıkabiliyor. Bu bizi çok sevindirdi, özellikle çocukları sevindirmek bizi çok mutlu etti. Bu tür şeyleri iş adamlarının desteklemesi lazım daha da yaygınlaşması lazım bu durumların. Ülkemizde bunun gibi binlerce vaka var. Gönüllülük esasıyla maddi gücü olmasa bile bağışçılarla beraber dernek vasıtasıyla insanlar eksik olan uzuvlarına bir şekilde bir nebze olsun belli bir süre kavuşuyorlar. İnsanların mutlu olması çok hoş bir durum." dedi.

Robotel Derneği Başkanı Zeynep Karagöz katkılarından dolayı Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Yusuf Gecü'ye teşekkür plaketi takdim etti. Gecü ise toplanan bağış çekini Karagöz'e teslim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.