İstanbul

Bebeğe anne isim koydu baba mahkemeye gitti! Karar

10:09 25 Mart 2018 6 Yorum Var
Bebeğe anne isim koydu baba mahkemeye gitti! Karar

Anne-babanın yeni doğan bebeklerine isim verme kavgasına son noktayı Yargıtay koydu.

Yeni doğan bebeğe isim verme tartışmasında Yargıtay'dan emsal karar
İstanbul Beykoz’da yaşayan çiftin, 2016 yılında bir çocuğu dünyaya geldi. Çift bebeğe isim verme konusunda anlaşmazlığa düştü. Doğumdan 1 hafta sonra anne, gizlice nüfus müdürlüğüne müracaat edip istediği ismi resmi kayıtlara geçirerek bebeğine kimlik çıkardı. Karısının bebeğe ismi koyduğunu öğrenince büyük şok yaşayan baba ise mahkemenin yolunu tuttu.Beykoz 1. Aile Mahkemesi ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre doğum bildiriminin anne tarafından yapılabileceğine dikkat çekip çocuğa annenin tek başına ad koymasında yasal engel olmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

ÇOCUĞUN ADINI ANA VE BABASI KOYAR

Mahkemenin reddi babayı durdurmadı ve kararı temyiz etti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozan Yargıtay kararında şu ifadeler yer aldı: “Türk Medeni Kanunu’nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar. Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine dair önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler. Hâkim, eşleri yükümlülükleri konusunda uyarır; onları uzlaştırmaya çalışır ve eşlerin ortak rızası ile uzman kişilerin yardımını isteyebilir. Mahkemenin Türk Medeni Kanunu’nun 195. maddesinde gösterilen usul çerçevesinde bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.”

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • Hale 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir diğer konu.. Bir de anne yada baba ısrarcı oluyor, babaannemin adı olsun, dedemin adı olsun, annemin anneannesinin adı olsun, amcamın yada teyzemin gibi. Anne baba büyüklerin ve çevresinin fikrini alır, saygı duyar ama isim konusunda son sözü anne-baba söyler, gerginlik yaşanmasına gerek yoktur. Eğer anne yada baba birbirinden habersiz, gönül rızası olmadan ismi kendi koyuyorsa ailede birlik beraberlik, saygı yoktur. Anneyle baba aynı anda gitmeli isim için yada giden kişide eşinin rızasının olduğuna dair imzalı bir dilekçe olmalı..
    Cevapla
  • Hale 6 yıl önce Şikayet Et
    Konu açılmışken.. Çocuk kendi ismini ileriki yaşlarda değiştirme hakkına sahip olsa daha yerinde olur diye düşünüyorum. Herkesin kendi aklı, seçimi, hür iradesi, kendi kararı.. Tıpkı geçici plaka olayı gibi, anne-baba çocuğuna bir isim verecek, ta ki kendi isteğiyle değişme kararına kadar. Belki anne-baba yadigarı deyip değiştirmez, bu ona kalmış.. Bu sadece bir fikir, bir öneridir..
    Cevapla
  • Yüksel 6 yıl önce Şikayet Et
    Sorumsuzluğun tavan yaptığı bir dönemde yaşıyoruz. Aile birliği sosyal yara düzeyıne geldi.Ama kimsede demiyor ne zamana kadar gidecek bu yanlış gidişat. Çöküntü olmadan bu yaraya el atılmalı.
    Cevapla
  • paşam123 6 yıl önce Şikayet Et
    Erkek veya kadın ailesinin etkisinde kalıp kendisinin veya kendi ailesinin sözünü dinleyince diğer taraf mağdur oluyor. Aile kavramını kavrayamayan nesiller ve onları yetiştirenler bu tip sorunları ön plana çıkartıp aileyi yok etmeye çalışmaktalar. Evet çok basit bir sorun olarak gözükse de, bu tip sorun teşkil edilebilecek durumlar daha büyük problemlerin doğmasına sebep olmakta. Bu da ailenin yok olmasına sebep olmakta. İşin özü şu; kadın ve erkek eğer bu basit konuda bile anlaşamıyorlarsa, gidip bir dilekçe verip boşansınlar...
    Cevapla
  • sanane 6 yıl önce Şikayet Et
    alın size medeni kanun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.