İstanbul

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası

17:43 11 Nisan 2018
FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin aralarında 4 generalin de bulunduğu tutuklu 14 sanığın yargılandığı İstanbul'daki "ana darbe" davasının 28. duruşması tamamlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salonda yapılan duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunması alınan tutuklu sanıklardan eski 47. Motorize Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Sadık Cebeci, iddianamede üzerine isnat edilen suçlamaları reddettiğini söyledi.

Verilen vazifeleri emir komuta zinciri içinde yaptığını ileri süren sanık Cebeci, "15 Temmuz günü ben ve alayıma bir tuzak kurulmuş ve bu darbe kalkışmasına bulaştırılmıştır. İddianamede somut bir delil yoktur. Askeri görev yaptığım unutularak hayatın olağan akışına uygun olan askeri vazifeler darbe kalkışması ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır." ifadelerini kullandı.

Sanık Cebeci, 15 Temmuz gecesi aldığı sözlü ve yazılı emir kapsamında, kendi sorumluluk sahasında alayına verilmiş bir görevi icra etmek için birliklerini göreve gönderdiğini savunarak, "Kalkışmadan haberim yoktu. İstanbul'da beklenen bir terör saldırısı olduğundan kendi görev alanım içerisinde bana verilen bölgelerden üçüne KOKTOD kapsamında birlik gönderdim. Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın televizyondan konuştuğunu duyuncaya kadar darbe girişiminden haberim yoktu. Ben gerçek durumu anladığımda emrimdeki personeli saat 23.45’ten itibaren geri çağırdım ve dönmeleri için çaba sarfettim." diye konuştu.

İstanbul'da olası bir terör olayı olması durumunda hazır bekletilen 3 alay olduğunu kaydeden Cebeci, bunlardan birinin de kendi komutanlığını yaptığı 47. Motorize Piyade Alay Komutanlığı olduğunu söyledi.

Sanık Cebeci, hiçbir askerine kanunsuz emir vermediğini, kendisinin de kimseden kanunsuz olduğunu düşündüğü bir emir almadığını ileri sürerek, "Saat 23.45'ten itibaren birliklerin herhangi bir olaya karışmadan, emniyetli bir şekilde dönmeleri için, hiçbir zarara sebep olmadan dönmeleri için emir verdim. Emir komuta zinciri içerisinde, KOKTOD kapsamında emirler aldığımızı, uyguladığımızı düşünüyordum. Onlara bir yerlere ya da birilerine zarar verme konusunda asla emrim olmadı. Ancak sonradan öğrendiğim kadarıyla bir grup personel tuzağa düşürüldükleri için meşru müdafaa kapsamında olaylara karıştırılmıştır." savunmasını yaptı.

FETÖ ile hiçbir bağının olmadığını iddia eden Cebeci, suç işleme kastıyla bu yapıya girdiğine ilişkin de hiçbir delil bulunmadığını ileri sürdü.

Sanık Cebeci, sözde atama listesinde isminin olmadığını belirterek, "Şahsımın komutanlığını yaptığım 47. Alay Komutanlığı bu olaya sürüklenmek istenmiştir. Gerçek saklanmış ve böylelikle kandırılmıştır. Hiçbir kanunsuz eylemim olmadı. Yalnızca askeri hizmete uygun görev yaptım." ifadelerini kullandı.

- "WhatsApp'a üye olduğumu, telefonumdan mesaj çekildiğini emniyette öğrendim"

Tutuklu sanıklardan eski Kurmay Albay Nebi Gazneli de hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "Hiçbir kanunsuz emir almadım, kanunsuz iş yapmadım. Darbe girişimi içinde bilerek ve isteyerek yer almadım. Ben ve birliğim olan 6. Motorize Piyade Alayı kesinlikle darbeci değildir." diye konuştu.

Kışla dışına usulsüz birlik çıkardığı iddiasını da kabul etmeyen sanık Gazneli, terör tehdidine karşı KOKTOD faaliyeti kapsamında kışla dışına birlik görevlendirmesi yaptığını söyledi.

Sanık Gazneli, "Yurtta Sulh Biziz" WhatsApp grubuna üye olduğu iddiasını da kabul etmeyerek, şunları kaydetti:

"Bu WhatsApp grubunda kendi faaliyetlerim hakkında rapor vererek girişimin yönlendirilmesi konusunda faaliyette bulunduğum iddia edilmektedir. Malum 23.50 sıralarında bu gruba atılan 'Taksime takviye istiyoruz. Kalabık toplanıyor' şeklindeki mesajı da benim faaliyetlerim ile ilgili rapor verdiğim iddiası şeklinde yer almıştır. İddiayı kabul etmiyorum. İddianamede geçen sözde şahsıma ait olduğu belirtilen mesajın kim tarafından, ne zaman atıldığını, nasıl atıldığını bilmiyorum. İradem, bilgim ve isteğim dışında bu gruba kaydedilmişim. Birileri benim telefon numaramı kaydetmiş. Ben gece boyunca WhatsApp mesajlarına hiç bakmadım. Ben WhatsApp'a üye olduğumu, telefonumdan mesaj çekildiğini emniyette öğrendim."

Darbe gecesi "sıkın, ateş edin" gibi emirleri kesinlikle vermediğini savunan sanık Gazneli, o gece şehit olanların da askerler tarafından açılan ateş sonucunda şehit olduğunun kesin delillerle ispatlanmadığını ileri sürdü.

Sanık Gazneli, FETÖ üyeliği ididasını da kabul etmediğini, örgütle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını savundu.

Duruşma, sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere yarına ertelendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.