İstanbul

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (2)

12:34 30 Nisan 2018
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (2)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, kurumsal ticari kredilerin kredi ödeme ve aktif kalitesiyle ilgili dikkati çeken ya da geçmiş dönemlerden farklılaşan bir trendin söz konusu olmadığını belirterek, "Bununla birlikte biz, risk yönetimi açısından yine de bu resmi daha iyi görmek istiyoruz. Bu anlamda yapılabilecek ilave adımlar varsa, daha etkin bir risk yönetimi için verilebilecek teşvikler varsa, bunları gerçekleştirmeyi hedefliyor olacağız. Bugün itibarıyla genel resimde de bir sorun görmüyoruz." dedi.

Murat Çetinkaya, İstanbul'da düzenlenen "Enflasyon Raporu 2018-II Bilgilendirme Toplantısı"nın ardından ekonomist ve gazetecilerin soruları yanıtladı.

Özel sektörün borçlanmasına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Çetinkaya, rakamlara bakıldığında, kurumsal ticari kredilerin kredi ödeme ve aktif kalitesiyle ilgili dikkati çeken ya da geçmiş dönemlerden farklılaşan bir trendin söz konusu olmadığını vurguladı.

Çetinkaya, bununla birlikte gündeme gelen bazı yeniden yapılandırmaların bulunduğuna işaret ederek, bunlara da bakıldığında temel olarak uzun vadeli satınalma ve proje finansmanı kredileriyle ilgili bazı taleplerin gündeme geldiğini gördüklerini söyledi.

Bankaların bu anlamda ortak hareket ederek aksiyonlar aldığını anlatan Çetinkaya, şunları ifade etti:

"Burada yapılan şey nakit akımlarıyla uyumlu kredi vade uzatımı mahiyetinde. Bunun oldukça sınırlı bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Şunu ifade etmek isterim; kurumsal firma döviz riski yönetimi ve basiretli borçlanmayla ilgili mevzuat çalışmaları çerçevesinde de hep şunu belirttik. Geçtiğimiz yıllarda piyasalarda küresel ve yerel birçok dalgalanmaya, oynaklığa rağmen, firmalarımızın borçlarını ödeme, edinme ve yerine getirme konusunda herhangi bir sorun yaşamadıklarını gördük. Yabancı para kredilerde yıllardır gerçekleşen ödenmeyen sorunlu kredi oranlarının oldukça düşük olması da bunu gösteriyor.

Son dönemde hem bu sorunlu krediler hem de yakın takipteki, yakın izlemedeki kredilere baktığımızda trendin değişmediğini görüyoruz. Bununla birlikte biz risk yönetimi açısından, yine de bu resmi daha iyi görmek istiyoruz. Bu anlamda yapılabilecek ilave adımlar varsa, burada özellikle daha etkin bir risk yönetimi için verilebilecek teşvikler varsa, firmaları bu anlamda daha fazla ve daha etkin bir yönlendirebilecek unsurlar varsa bunları gerçekleştirmeyi hedefliyor olacağız. Bugün itibarıyla genel resimde de bir sorun görmüyoruz."


- "Hala yurt dışında varlıklarımız var"


Murat Çetinkaya, "Son dönemde yapılan toplam sıkılaştırmanın önden yüklemeli sıkılaştırma olduğunu söyleyebilir miyiz?" sorusu karşısında, "Kavramlar üzerinden çok fazla gitmek istemiyorum. Yapmaya çalıştığımız şey; net bir biçimde biz enflasyon gelişmelerini ve orta vadeli görünümü dikkate alarak, o anlamda tepkisel değil, yine ifade etmek isterim, orta vadeli görünümü ve beklentiler dahil bunu oluşturan tüm parametreleri dikkate alarak para politikamızı şekillendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de böyle olmaya devam edecek." yanıtını verdi.

Son dönemde Merkez Bankası rezervlerinin altına kayması konusunun oldukça gündeme geldiğini anımsatılması üzerine Çetinkaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Altın rezervlerimizdeki artışı daha önce ifade etmeye çalışmıştım. Bu aslında merkez bankacılığında son yıllarda bir trend. Altının rezervlerdeki payı, küresel getiri oranları, merkez bankalarının rezerv yönetiminde çeşitlendirme ihtiyacı, altının diğer varlık sınıflarıyla korelasyonunun düşük olması gibi unsurlarla şekilleniyor. Bu anlamda bizim attığımız adım da bu trendle ilgili. Rezervlerimizin saklama merkezleriyle ilgili de şunu ifade etmek istiyorum. Son yıllarda biliyorsunuz özellikle altın cinsinden tasarrufların finansal sisteme kazandırılması ve Borsa İstanbul'un da altın piyasasında güçlü bir aktör olması yönünde atılan adımlar var.

Sadece biz değil bankalarımızın da son dönemde rezerv opsiyon mekanizması başta olmak üzere altın birikimlerini Borsa İstanbul nezdinde saklamakta olduğunu görüyoruz. Bizim açımızdan yapılan bu aktarımlar, değişiklikler, yurt dışı bazı merkezlerden Borsa İstanbul nezdine kaydırılmış olması tamamen bu çerçevede gerçekleşiyor ve rezerv yönetimi kapsamında operasyonel ihtiyaçları dikkate alıyor. Toplam altın varlığımız içinde baktığımızda bunların payı oldukça sınırlı, hala yurt dışında varlıklarımız var. Bu söz konusu stratejinin bir çerçevesi. İlave herhangi bir motivasyon ve ihtiyaç söz konusu değil."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.