İstanbul

KEİPA'nın 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi

16:56 15 Mayıs 2018
KEİPA'nın 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Filistin'de yapılan İsrail işgalinin, haksız ve hukuka aykırı yapılan eylemlerin tüm dünya tarafından görülmesi ve buna karşı çok ciddi bir ses çıkarılması gerektiğini belirterek, "Kudüs, bütün dinlerin ortak mekanıdır, insanlığın vicdanıdır aynı zamanda. Bu vicdanı sızlatmamak lazım." dedi.

Aydın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi dolayısıyla İstanbul'da bulunan KEİPA Dönem Başkanı ve Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Gramoz Ruçi ile bir araya geldi.

Her iki ülke heyetlerinin de yer aldığı ikili görüşmede konuşan Aydın, Ruçi'yi, Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkiye ile Arnavutluk'un, tarihi, kültürel, siyasi, ekonomik bağları bulunan iki ülke olduğunu belirten Aydın, Türkiye'de de sayıları milyonlarla ifade edilen Arnavut kökenli vatandaşın yaşadığını söyledi.

Köklü ve ortak geçmişteki önemli şahsiyetlerin, iki ülkenin gelişmesinde önemli rol aldığını dile getiren Aydın, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın mart ayında Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesinin, ilişkilerin gelişmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Aydın, 2017 Eylül'de kurulan yeni hükümetin Arnavutluk'ta başarılı olmasını, ülkenin gelişimine katkı sağlamasını diledi.

Avrupa entegrasyonu kapsamında, gerek Arnavutluk gerekse Türkiye'nin AB yolunda süreçlerinin devam ettiğini hatırlatan Aydın, Arnavutluk'un da bu sürece bir an evvel dahil olmasını istediklerini belirtti.

Bu süreçte, Arnavutluk'un başta adalet reformu olmak üzere pek çok alanda yaptığı reformları desteklediklerini anlatan Aydın, bu bağlamda Avrasya ülkeleri parlamento başkanları toplantılarının üçüncüsünü 8-11 Ekim tarihinde Antalya'da yapacaklarını söyledi.

Hem bölge ülkelerinin ortak refahı hem de parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi anlamında bu toplantıyı son derece önemsediklerini ifade eden Aydın, bu toplantıda Ruçi'yi de ağırlamak istediklerini belirtti.

Ekonomik anlamda ciddi ilişkileri olan iki ülkenin 2017 yılındaki ticaret hacminin 411 milyon doların üzerinde olduğunu ancak Türkiye ve Arnavutluk'a çok daha iyi rakamların yakışacağını, bu ticaret hacminin çok daha geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Türkiye, Arnavutluk'taki 3. büyük yatırımcı. Şirketlerimizin 2,8 milyon dolarlık yatırımı var. TİKA marifetiyle de 85 milyon dolarlık yatırımımız var. 430 projeyi Arnavutluk'ta hayata geçirdik. Her geçen gün turist sayısında ciddi bir artış var." diye konuştu.

Türkiye'nin, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) Sekreteryası'na ev sahibi olma talebi olduğunu hatırlatan Aydın, aynı zamanda Sofya'nın da böyle bir talebi olduğunu, Arnavutluk'tan destek istediklerini ifade etti.

Aydın, nisan ayında Slovenya'da yapılan genel kurulda Makedonya'nın bir önerisi olduğunu, bu sekreteryanın 5 yıl içinde İstanbul'da bir Bulgar genel sekreter tarafından, geriye kalan 5 yıl içinde de Sofya'da bir Türk genel sekreter tarafından yürütülmesini teklif ettiğini ancak Sofya'nın buna karşı olduğunu söyledi.

- "Okulların, Maarif Vakfı'mıza devredilmesini arzu ediyoruz"

Dost ve kardeş Arnavutluk'tan, FETÖ ile mücadele noktasında çok daha ciddi bir destek beklediklerini dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Türkiye, FETÖ ile çok ciddi bir mücadele veriyor. Sadece Türkiye değil, dünyada yaklaşık 150 ülkede yardım kuruluşları, okulları, dernekleri olan bir terör örgütü. Sadece Türkiye için değil, FETÖ mensupları faaliyet sürdürmüş oldukları bütün ülkeler için ciddi bir tehlikedir ve tehdittir.

Parlamentomuzun bombalanmasına kadar varan çok alçak bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Bunlar, küresel bir iktidar ve hakimiyet arzusu olan bir terör örgütü. Çok sayıda şehidimiz, yaralımız oldu. Dolayısıyla bu kadar tehlike oluşturan, tehdit boyutu yüksek olan kuruluşların Arnavutluk'ta da kapatılması, oradaki okulların Maarif Vakfı'mıza devredilmesini arzu ediyoruz. Bu konuda size bir teminat da verebiliriz. Devir sürecinde gerek okullarda okuyan öğrencilere gerekse FETÖ ile bağlantısı bulunmayan öğretmenlere ilişkin en ufak bir mağduriyetin yaşanmayacağını da ifade etmek isteriz."

- "Bu vicdanı sızlatmamak lazım"

Filistin'de dün yaşanan olaylara da değinen Aydın, "Hukuk dışı, insanlık vicdanını kanatan, ABD'nin aldığı başkenti Kudüs'e taşıma kararı ve bunun hayata geçirilmesi noktasında Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı zulmü, bugün TBMM'de özel oturumda konuşmak adına Meclis Başkanımız kaldı. Türkiye olarak bu anlamda Filistin haklı davasının sonuna kadar yanında olduğumuzu her platformda göstermeye çalışıyoruz." dedi.

Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dönem başkanı olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı toplantıya davet ettiğini ve toplantıdan sonra cuma günü Yenikapı'da İsrail'in Filistin'e zulmünü kınayacak bir miting düzenleyeceklerini söyledi.

Filistin'de yapılan İsrail işgalinin, haksız ve hukuka aykırı yapılan eylemlerin, tüm dünya tarafından görülmesi ve buna karşı çok ciddi bir ses çıkarılması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Kudüs, bütün dinlerin ortak mekanıdır, insanlığın vicdanıdır aynı zamanda. Bu vicdanı sızlatmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- "Daha çok Türk yatırımcının Arnavutluk'a gelmesini istiyoruz"

KEİPA Dönem Başkanı ve Arnavutluk Parlamentosu Başkanı Ruçi de İstanbul ve Türkiye'ye daha önce geldiğini dile getirdi.

Ruçi, Türkiye'deki seçim çalışmalarından dolayı büyük bir yoğunluk yaşandığını, ayrıca Kudüs'teki olayların önemli olduğunu belirtti.

KEİPA'nın 25. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Ruçi, Türkiye'nin KEİPA'ya çok emeği geçtiğini ve Türkiye'nin desteği olmadan KEİPA'nın var olamayacağını söyledi.

Arnavutluk ve Türkiye'nin hem kardeş hem de arkadaş iki ülke olduğunu ifade eden Ruçi, "Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ilişkiler her zaman en üst safhadaydı. Bunu bir yana bıraksak, kardeşlik çerçevesinde ilişkilerimiz var. Türkiye ve Arnavutluk arasında stratejik anlamda görüşmeler var. Bakanlıklar arasındaki iş birliği en üst safhada. Ekonomik iş birliğinden çok memnunuz. Pozitif anlamda bir yol çizmeye çalışıyoruz. Türk yatırımcılar bizim için çok önemli. Daha çok Türk yatırımcının Arnavutluk'a gelmesini istiyoruz."

Görüşmenin sonunda Aydın, Ruçi'ye günün anısına hediye takdim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.