İstanbul

Sessizliğin ustasıydı, sessizce göçüp gitti

08:47 03 Aralık 2018 2 Yorum Var
Sessizliğin ustasıydı, sessizce göçüp gitti

21 Kasım 2010'da hayatını kaybeden Kaya Gürel sessizce göçüp gitti. Gürel zaten sessizliğin ustasıydı...

Eminiz ki Kaya Gürel adı, birçok kişi için hiçbir anlam ifade etmeyecektir.  Oysaki Kaya Gürel, 1987'de "Yasemin" filmiyle sinemaya başlayıp, aralarında  "Polizei", "Talih Kuşu" ve "Varyemez" gibi Kemal Sunal filmlerinin de bulunduğu  toplam 68 film ve TV dizisinde rol almış bir oyuncuydu.

Kaya GürelOyunculuk yaşamı İsmail Dümbüllü Tiyatrosu'nda başlayan Kaya Gürel'in  çok önemli bir özelliği daha vardı. O bir pandomim ustasıydı. Sessiz oyunun  Türkiye'deki az sayıdaki başarılı temsilcisinden biri olan Kaya Gürel, Müjdat  Gezen Sanat Merkezi'nde "sahne hareketi, vücut dili ve pandomim" hocalığı  yapmıştı.

22 Ocak 1933'te Manisa'da doğan Kaya Gürel, 1980'li yıllarda da Berlin'deki Türk  işçileri arasında, tiyatro çalışmalarını başlatan ilk kişilerden biri olarak  tanınıyordu.

21 Kasım 2010'da akciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul'da yaşama veda eden Kaya  Gürel'i, Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camisi'ndeki cenaze töreninde, eşi Sacide  Hanım, spor editörü oğlu Kerem Gürel ve kardeşi Cengiz Gürel'in yanı sıra  vatandaşlar uğurladı. Sessiz oyunun ustası Kaya Gürel, sinemanın "adı az  bilinen" birçok kahramanı gibi, sessizce bu dünyadan göçüp gitti.

(Türknostalji)

KAYA GÜREL KİMDİR

2 Ocak 1933 tarihinde Manisa’da doğdu. Pandomim sanatının (sessiz oyun) Türkiye’deki ilklerinden biri olarak tarihe geçti.Kaya Gürel, aynı zamanda 1980’li yıllarda Berlin’de Türk işçileri arasında tiyatro çalışmalarını ilk başlatanlardan biriydi. Çok sayıda oyunda sahne alan Kaya Gürel 21 Kasım 2010'da yaşamını yitirdi.  Çengelköy Mezarlığı’na defnedildi. Kaya Gürel aynı zamanda Doğan Yayın Holding’de Kanal D olmak üzere çeşitli spor kanallarında editörlük yapan Kerem Gürel’in babasıydı.

Oynadığı Diziler
2002 | Zerda (Oyuncu) | Dursun
2001 | Bizim Aile (Oyuncu)
2001 | Vay Anam Vay (Oyuncu)
2000 | Dedelerimi Evlendirirken (Oyuncu)
1999 | Yılan Hikayesi (Oyuncu

(HABER7) Derleme-Nusret Odabaş

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • Bülent Özdil 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet eylesin . Mekanı Cennet olsun İnşallah.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah'dan geldik ve Allah'a döneceğiz. Allah Rahmet Eylesin.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.