İstanbul

Sıfır otomobil aldı, hayatının şokunu yaşadı!

11:19 21 Nisan 2021 6 Yorum Var
Sıfır otomobil aldı, hayatının şokunu yaşadı!

Engellilere tanınan indirimden yararlanmak isteyen vatandaş bir yıl önce otomobil bayisine başvurup araç sahibi oldu. Ancak ardından hayatının şokunu yaşadı

Devletin engelli bireylere tanıdığı ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen Fikret Küçükhızar, bir yıl önce İstanbul'daki bir otomobil bayisine başvurdu. Küçükhızar, buradaki işlemlerin ardından bir otomobile sahip oldu.

Küçükhızar, bir süre kullandığı aracın tavan kısmında boyasının kabararak döküldüğünü fark etti. Bunun üzerine firmayla iletişime geçen engelli vatandaş, mağduriyeti çözülmeyince Bakırköy Adliyesi 8. Tüketici Mahkemesinde dava açtı.

"FİRMA PARA VE BOYAMA TEKLİF ETTİ"

Fikret Küçükhızar, AA muhabirine, otomobildeki sorunun ortaya çıkmasının ardından firmanın genel merkeziyle irtibata geçtiğini, bunun 6 aylık bir süreci kapsadığını söyledi.

Firmanın, kendisine aracını boyamayı ve 10 bin lira vermeyi teklif ettiğini öne süren Küçükhızar, "Daha sonra 15 bin lira teklif ettiler. Kabul etmeyince aracın değişimini talep ettim. Değişim için 35 bin lira ücret istediler benden. Bunu veremeyeceğimizi söyledik. Daha sonra 'Aracınızı değiştiremeyiz' deyip bizi bu sorunla baş başa bıraktılar." diye konuştu.

Küçükhızar, mahkemenin atadığı bilirkişinin araçtaki sorunun üretimden kaynaklı olduğunu raporladığını dile getirdi. Davanın devam ettiğini ifade eden Küçükhızar, şunları kaydetti: "Bu konuda yüzlerce vatandaş mağdur. Sosyal medyada gruplar kurduk. Aracımın değiştirilmesini talep ediyorum. Mahkemeye verince bize tekliflerini yinelediler. Ancak ben aracımın değiştirilmesini talep ediyorum. Çünkü Türkiye'de tavanı boyalı aracı satmak çok zor. Satmaya çalıştığımızda 50 ya da 100 bin liraya kadar fiyat kırıyorlar. Uluslararası firma olduğu için güvendik. Ancak bizi mağdur etti. Komik rakamlar teklif ediliyor. Tavanı boyalı arabayı kimse almak istemez."

Öte yandan Adana'da bir galeriden 2015 yılında sıfır kilometre aldığı cipi, 3 yıl sonra satmak isteyen çevre mühendisi Süleyman Özhan Gedik hayatının şokunu yaşadı.

Adanalı iş adamı Süleyman Özhan Gedik, 2015 yılında 90 bin euroya (873 bin lira) sıfır kilometre 01 DNS 44 plakalı BMW X4 marka lüks cip satın aldı. 2018 yılında cipini satmak için alıcı olan bir şahısla anlaşan Gedik, aracı ekspere götürdü. Sıfır kilometre aldığı cipi, 3 yıl sonra satmak isteyen çevre mühendisi Süleyman Özhan Gedik (43), eksperden aracının sağ ön çamurluğunun boyalı olduğunu öğrendi.

3 yıldır hukuk mücadelesi veren Gedik, cipinin arka camına ‘Sıfır kilometre aldığım bu araç hasarlı çıktı’ yazısı yapıştırarak Türkiye’nin birçok kentinde dolaştı. Hakkını aramaya devam edeceğini belirten Gedik, "Bundan sonra insanlar, sıfır araç aldım diyerek kimseye güvenmesin. İlk önce ekspere incelettirip emin olsunlar. Çünkü bu durum alışkanlık haline geldi artık” dedi.

Kentte merkez Çukurova ilçesinde bir çevre analiz laboratuvarı işleten çevre mühendisi Süleyman Özhan Gedik, 2015 yılında otomobilini satarak sıfır kilometre bir cip almaya karar verdi.

OLAYI MAHKEMEYE TAŞIDI

Araştırmaları sonucu bilinen bir galeriden 90 bin euro (870 bin lira) değerinde 01 DNS 44 plakalı cipi alan Gedik, eski aracını da sattı. Aradan geçen 3 yılın ardından 2018'de cipini satıp yeni bir araç almaya karar veren Gedik, iddiaya göre, cipini ekspere götürdüğünde beklemediği bir sonuçla karşılaştı.

Eksperin detaylı incelemesi sonucunda, sıfır kilometre diye aldığı cipinin sağ ön çamurluğunun boyalı olduğunu öğrenen Gedik, bu durumu galeriye bildirdi.

Söz konusu firmanın konu hakkında kendisine dönüş yapmaması ve yardımcı olmaması üzerine olayı mahkemeye taşıyan Gedik, oradan da zaman aşımı gerekçesiyle olumsuz cevap aldı.

İstinaf mahkemesine başvuran ve 3 yıldır hukuki mücadelesi sürdüren Gedik, bu süreçte cipinin arka camına ‘Sıfır kilometre aldığım bu araç hasarlı çıktı’ yazısı yazarak Türkiye’nin birçok kentinde dolaştı. Hakkını aramaya devam edeceğini belirten Gedik, olumlu sonuç alacağına inandığını belirtti.

'ÖMRÜMÜN YETTİĞİ KADAR BU İŞİN PEŞİNDEYİM'

Cipinin arka camına yazdığı yazıyı görenlerin şaşırdığını ancak kendisine hak verdiğini kaydeden Gedik, tüm ülkeyi dolaşmaya çalıştığını belirtti. Her ne kadar dünya markası olsa dahi bir şey alırken temkinli olmak gerektiğinin altını çizen Gedik, "Benim derdim başka insanları uyarabilmek. Eğer sesim duyulursa belki birkaç kişi de olsa kurutulur.

Bu şekilde sorun yaşayan birçok kişi var. Fakat mahkeme süreci uzun diye haklarını aramak istemiyorlar. Böylece firmaların yaptıkları yanına kalıyor. Ben, bu araç hurdaya çıkıncaya ve ömrümün yettiği kadar bu işin peşindeyim.

Hukuk benim haklı olduğuma kanaat getirecek diye umuyorum. Hatalarını kabul etsinler ve başka insanlar mağdur olmasın. Bundan sonrası için de insanlar sıfır araç aldım diyerek kimseye güvenmesin. İlk önce ekspere incelettirip emin olsunlar. Çünkü bu sektör haline geldi artık. Kanundaki açıklardan faydalanıyorlar” diye konuştu.

BENZERİ BİR OLAY DAHA YAŞANMIŞTI

Öte yandan Bursa'da yaşayan Onur Aydemir (20), babasının hediye olarak aldığı 460 bin TL değerindeki sıfır model otomobile yaptırdığı ekspertiz incelemesinde hayatının şokunu yaşamıştı.

Yaşadığı mağduriyetle ilgili adli süreç başlatan Aydemir, “Bu işin arkasını kesinlikle bırakmayacağım, sonuna kadar peşinden gideceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Onur Aydemir’e babası Nurettin Aydemir, geçen yıl aralık ayında hediye olarak sıfır model otomobil aldı. 460 bin TL nakit ödeyerek alınan otomobili Aydemir, 5 Ocak tarihinde teslim aldı.

Aydemir, o günlerde katıldığı bir çekilişte ücretsiz ekspertiz incelemesi hakkı kazandı. Bunun üzerine babasının hediye ettiği otomobili ekspertize götüren Aydemir, büyük bir şok yaşadı.

Ekspertiz raporunda otomobilin bagaj kapağının değişmiş ve bazı bölgelerinin boyalı olduğu ortaya çıktı. Aydemir, raporları alarak otomobili aldığı firmaya gitti ancak yetkililer sorunun fabrikadan kaynaklandığını söyledi.

Konuyu önce arabuluculukla çözmek isteyen Aydemir’e şirket yetkilileri ücretsiz bakım hediye etmek istediğini söyledi. Arabulucukta herhangi bir sonuç alamayan Aydemir, avukatıyla birlikte savcılığa giderek, suç duyurusunda bulunmuştu.

'FABRİKAYI SUÇLADILAR'

Yaşadığı mağduriyeti anlatan Aydemir, "Babam hediye olarak sıfır bir araç almak istedi. Biz de buna istinaden Bursa'da bir araç bayisine gittik. 22 Aralık'ta bayide beğendiğimiz aracı 460 bin TL nakit ödeyerek aldık. Aracı ise 5 Ocak tarihinde bayiden teslim aldım. 15 Ocak tarihinde ise çekilişten bana çıkan ekspertiz hakkı ile aracımı İnegöl'deki bir ekspertize götürdüm.

Ekspertiz raporunda sıfır aldığım aracın bagaj kapağında sökme ve boyalı olduğu ortaya çıktı. Bunu duyunca şok oldum. 18 Ocak'ta bayiye gittiğim zaman beni boya ustası ve müdürle görüştürdüler.

Boya ustası kontrol ettiğinde bagaj kapağının boyalı olduğunu kendisi de gördü. Sökme, takma olduğunu kabul etti ama bayi müdürü, sorduğum her soruya hatanın fabrikadan kaynaklandığını söyleyerek Almanya'daki firmayı suçladı” dedi.

'ÇOK KOMİK BİR TEKLİFTE BULUNDULAR'

Fabrikada böyle bir hatanın olmayacağına inandığını söyleyen Aydemir, "Almanya'da bir tanıdığımla iletişime geçtim ve aracın şase numarası ile sorgulamasını yaptırdım.

Sorgulamada araç kapağında sıkıntı olduğu hem Türkçe hem de Almanca olarak yazıyordu. Ben konuyu avukatıma danıştım. Daha sonra arabuluculuk sırasında bize çok komik bir teklifte bulundular. İki bakım hediye ve ücretsiz onarım teklifi bize komik geldi. Bu işin arkasını kesinlikle bırakmayacağım ve sonuna kadar peşinden gideceğim. Sıfır araç alacaklara tavsiye niteliğinde şunları söylemek istiyorum son dönemlerde bu tarz olaylar çok fazla arttı. Kesinlikle ekspertiz yaptırmadan araç almayın. Araç bayi çıkışlı bile olsa kesinlikle ekspertiz yaptırın. Mağdur oldum sizler de mağdur olmayın" diye konuştu.

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • sosyalist 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet nerde,görmüyorlarmı buradan koku geliyor,yapın düzenlemeyi bitsin bu iş.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    firmanın yaptığı yanlış değişmesi lazım yalnız hem engelli hem galeriden sıfır araç çekmek hemde engelli indirimi elli yıldır çalışıyorum altımdaki araba palyo nasıl iş anlamadım yoksul yada düşkünse pahalı araçları nasıl alıyorlar
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    engelli demek yoksul veya düşkün demek değil. Belki kendi kazandı belki ailesinden var nereden bileceksiniz.
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    piyasada tavanı boyalı araç takla atmış diye
    Cevapla
  • İdris 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal ve Haram Karşılaştırması.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Muammer 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle vaka çok.Biz 2010 da Elazığ'daki bir bayiiden aldığımız arabanın da böyle çıkması sonucu firma hiç kabul etmedi.Bin kişiden 999 'unun iyi baktığı zaman gördüğü sonradan yapılan boyamayı bilirkişi Koca prof'lar göremedi ve mahkemeyi de kaybettik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.