İstanbul

Dünya çapında biliniyor, Eyüpsultan Mezarlığı’nda dikkat çeken mezar taşı

17:20 26 Ağustos 2021 4 Yorum Var
Dünya çapında biliniyor, Eyüpsultan Mezarlığı’nda dikkat çeken mezar taşı

Eyüpsultan Mezarlığı’ndaki Çelebi Mustafa Reşit Efendi’ye ait celi sülüs hattıyla kazınan mezar taşı dünya çapında bilinerek yoğun ilgi görüyor.

Osmanlı döneminde nazırlık ve defterdarlık yapmış Çelebi Mustafa Reşit Efendi’nin Eyüpsultan Mezarlığı’ndaki kabrinde 2-3 milimetre kalınlığında kesilmiş, kamış kalemlerle yazılan mezar taşı dikkat çekiyor. Mustafa Rakım Efendi’nin hat sanatıyla süslediği mezar taşında, celi sülüs hat sanatının bütün yeniliklerini içeriyor. Yerli ve yabancı birçok turist ise bu mezar taşını görmek için Eyüpsultan Mezarlığı’na gelirken Hattat Sami Efendi’nin bu taş için ”Bir daha böyle bir taş yazacak adamın alnını karışlarım, keşke burada yatan ben olaydım” dediği rivayet ediliyor.

“12 YAŞINDA SÜLÜS VE NESİH YAZI ÜZERİNE İCAZET ALMIŞ”

Taşın özelliklerinden bahseden Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan Araştırma Merkezi Sanat Tarihçisi Hülya Yalçın, “Mustafa Rakım Efendi tarafından kitabesi yazılmış olan bu taş dünyadaki en önemli celi sülüs yazısı örneklerindendir. Sırf bu taş için bile buraya görmeye gelen insanlar, ziyaretçiler oluyor. Taşın en büyük özelliği Mustafa Rakım Efendi’nin celi sülüs konusunda yaptığı yeniliklerin tamamını içermesi ve ellili yıllarda daha önceden kırılan bazı yerlerinde restore edilerek bugüne kadar kusursuz bir şekilde koruyabilmesidir. Dünya çapında özellikle hat sanatına gönül vermiş kişilerin bildiği, sadece hat sanatı değil, Mustafa Rakım Efendi aynı zamanda resimde yapabildiği için eksikleri bazı süsleme nesneleri ile doldurmuş. Ağabeyinin yanına eğitim alması için İstanbul’a gönderilmiş ve burada 12 yaşında sülüs ve nesih yazı üzerine icazet almış” diye konuştu.

“BAŞKA KİMSENİN BU KONUDA BİR ŞEY YAPABİLECEĞİNE İNANMIYORUZ”

Mustafa Rakım Efendi’nin diğer özelliklerinden de bahseden Yalçın, “Daha sonraki onun ekolü olarak devam eden okuldan yetişen hattatlar, ‘Onun yazısı üstüne başka kimsenin bu konuda bir şey yapabileceğine inanmıyoruz’ diyorlar. Taşın bir diğer özelliği de Mustafa Rakım Efendi’nin köşesinde altta imzasının bulunması. 1959 yılında bunun en doğru hali fotoğraflanmış. Mustafa Rakım Efendi’nin bir başka özelliği resim yapabilmesi. Yaptığı resmi 3’üncü Selim’e sunuyorlar, 3’üncü Selim çok beğeniyor ve kendi resmini de yapmasını istiyor, onu da yapıyor. 2’nci Mahmut tahta çıktıktan, padişah olduktan sonra Mustafa Rakım Efendi’nin öğrencisi oluyor ve ondan celi sülüs öğreniyor. Ondan öğrendikleriyle çok sayıda yazdığı levha var. 2’nci Mahmud’un Mustafa Rakım Efendi’nin zirvesi ve dediğim gibi birçok hattat, ondan sonra yetişenler, “Bu taşın üstüne başka bir taş, başka bir şey daha yazılamaz” diyor” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • İzmirli Can 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşaAllah reklam edildiği gibi korunması için de çağrı yaparsınız...
    Cevapla
  • isa 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Gani Gani Rahmet etsin.
    Cevapla
  • maki 2 yıl önce Şikayet Et
    böyle hedef gösterin de ertesi gün çalsınlar onu, n yaptığınızın farkında değilsiniz bence
    Cevapla
  • Yunis 2 yıl önce Şikayet Et
    hee heee gardaşların sağolsun ne doğru söyledin
    İlk beğenen sen ol
  • altan 2 yıl önce Şikayet Et
    ileri düzeyde ileri zekasın. Memleketn her tarafı tarihi yerlerle dolu.
    İlk beğenen sen ol
  • bülent duman 2 yıl önce Şikayet Et
    ellerine sağlık.Allah rahmet eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.