İstanbul

Tarihe ilgi duyanların yeni adresi Yedikule Hisarı

12:17 15 Ekim 2021 3 Yorum Var
Tarihe ilgi duyanların yeni adresi Yedikule Hisarı

Türkiye’nin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olan, İstanbul’un sembol yapılarından Yedikule Hisarı’nda Fatih Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışması büyük bir titizlikle sürüyor.

İstanbul’un pek çok dönemine tanıklık etmiş; kentin çok katmanlı ortak kültür mirasının en görkemli anıtlarından biri olan Yedikule Hisarı, şehrin tarihsel öğelerini içinde barındıracak bir restorasyon sürecinde. Roma’nın en önemli kapılarından Altın Kapı; Bizans Dönemi kara surları ile Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen kule ve surlardan oluşan Hisar, etaplar halinde restore edilmeye devam ediyor.

ÖZGÜN TEMELLERİNE ULAŞILDI

Fatih Belediyesi tarafından kademeli olarak sürdürülen restorasyon çalışmalarının birinci etap çalışmaları kapsamında; III. Ahmet Kulesi ile Kuzey Pylon Kulesi arasında yer alan, statik açıdan zayıf durumdaki duvar ile Fatih Mescidi minaresinin statik güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Bunun yanı sıra orta avlu peyzaj çalışmaları; belirlenen duvar yüzeylerinde temizlik, derz ve onarım çalışmaları yapıldı. Ayrıca İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü denetiminde Yedikule Hisarı içerinde bulunan Fatih Mescidi’ne yönelik kazılar yapılarak, mescidin özgün temellerine ulaşıldı. İkinci etap çalışmaları kapsamında ise giriş kulesinin restorasyon çalışmaları ile Mimar Cahide Tamer zamanında restorasyonu yapılan Güney Pylon ve Yedinci Kule arasındaki iç duvarın onarımına devam ediliyor.

TARİH SEVERLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Fatih'in, İstanbul'un ve Türkiye'nin turizm potansiyelinin büyük bir kısmını üstlendiğini, ilçenin Türkiye'nin vitrini olarak nitelendirilen camilerin, tarihi eserlerin, müzelerin, sarayların, mimari yapıların ve doğal güzelliklerin başkenti olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Yedikule Hisarı  da bu potansiyeli daha üst seviyelere taşıyacak bir tarihe sahip. Yedikule Hisarı sahip olduğu mana itibariyle özellikle tarihçilerin, tarihe ilgi duyanların ve tarih severlerin dikkatini çeken bir yapı. Yedikule Hisarında, dünyada benzer örnekleri olan dinamik bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Başta öğrenciler olmak üzere vatandaşlarımız profesyonel rehber eşliğinde Hisar’ı gezerek, hem bu tarihi yapıyı keşfetme hem de restorasyon sürecini yerinde görme fırsatı yakalıyor.”

Fatih Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının danışma kurulunda Arkeolog Prof. Dr. Sait Başaran, Mimar-Malzeme Uzmanı Prof. Dr. Erol Gürdal, Sanat Tarihçi Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten, Sanat Tarihçi Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz, Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ile Yüksek Mimar İhsan Sarı yer alıyor.

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Bediray 2 yıl önce Şikayet Et
    Yedikule doğumluyum.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    yaklaşık 20 yıldır kapalı olan yer için yenimi başlattınız çalısma, helal be valla
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Bediray 2 yıl önce Şikayet Et
    Genç Osmanın yeri onarılarak korunarak ziyarete açılmasını ve kale kapısındaki Kartal başlı rölyefin yok olması nedeniyle aslına uygun tekrar yapılarak yerine konması çok uygun olur. İç mekanın asfalt olması özelliğinin bozulması nedeniyle tekrar çimlendirilmesi uygun olur. İçi bıçaklı kazan vardı acaba orada hala duruyor mu? Tarihi bir eserdi. Sergilenmesi iyi olur. Çalışmalarda tüm hizmet verenlere kolaylıklar dilerim. Eski yedikuleli...
    İlk beğenen sen ol
  • Bayraktar TB-2 2 yıl önce Şikayet Et
    Etrafındaki çalı çırpı ağaçlar temizlenince çok güzel olmuş görüntüsü, aynı çalışmanın Rumeli Hisarına yapılması lazım. Rumeli Hisarı dibindeki ağaçlar yüzünden hem görüntüsü kapandı hemde ağaç kökleri yüzünden yıkılması tehlikesi yaşıyor..
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.