İzmir

Somalı ikizlerden Furkan da astronotluk hayaline adım attı

11:11 21 Ağustos 2015
Somalı ikizlerden Furkan da astronotluk hayaline adım attı

RAMAZAN ERCAN - Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden babası Ali Yüksel'in mezarına pilot olmak istediği notunu bıraktıktan sonra hayali gerçeğe dönüşmeye başlayan 9 yaşındaki Betül'ün ikizi Furkan da astronotluk hayaline ilk adımı attı.

Dünyadaki 3 uzay kampından biri olan, Ege Serbest Bölgesi'ndeki "Uzay Kampı Türkiye"de 6 gün boyunca ağırlanan ikizler, astronotların ay yürüyüşünü ve uzay uçuş görevini simülatörlerle adeta gerçekmiş gibi yaşadı.

Soma Mehmet Akif İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Furkan Yüksel, AA muhabirine, büyüyünce astronot olmak istediğini, hayalini gerçekleştirmek için geldiği Uzay Kampı Türkiye'de astronotların neler yaptığını, bitkilerin uzayda nasıl büyüdüğünü, astronotların nasıl spor yaptıklarını ve neler hissettiklerini öğrendiğini söyledi.

Maden faciasında yaşamını yitiren babasının da küçükken astronot olmak istediğini kendisine anlattığını ifade eden Yüksel, "Astronot olma hayalimden babama bahsetmiştim. Babam, 'Küçükken ben de astronot olmak isterdim ama okuyamadım, madenci oldum. İnşallah sen astronot olursun, bizi de uzaya götürürsün' derdi. Ben okuyacağım ve astronot olacağım. Babama verdiğim sözü yerine getireceğim. Babama mektup yazacağım" diye konuştu.

- Betül de eğitimlere katıldı

Pilot olmak isteyen Betül de astronotluğun pilotluktan daha zor olduğunu dile getirerek, kampta çok eğlendiğini ancak annesini çok özlediğini kaydetti.

Betül, "Pilot olunca annemi, kardeşimi, babaannemi, amcamı, kuzenlerimi herkesi gezdireceğim" dedi.

- Sıfır yer çekimi duvarına bindiler

Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halkla İlişkiler Şefi Ayşe Mine Konya da haziranda başlayan altışar günlük yaz kamplarının ağustos sonuna kadar devam edeceğini, öğrencilerin uzay bilimleriyle ilgili uygulamalı eğitim aldığını anlattı.

Furkan ve Betül'ün sponsor aracılığıyla merkezlerine geldiklerini, astronot simülatörleri kullandıklarını, sıfır yer çekimi duvarına bindiklerini ve ay koltuğunu kullandıklarını aktaran Konya, "Astronotun ayda yürümesini bile simülatörler kullanarak birebir yaşama şansını buldular. Uzayda yer yoğun kaybı nedir, bunu gördüler, uzay mekiği uçuş görevini yaptılar. Soma faciasında babasını kaybeden bu çocuklarımızın hayallerine bir nebze de olsun katkıda bulunduysak ne mutlu bize" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.