İzmir

İzmir'de kurban pazarları daraldı

11:10 10 Eylül 2015
İzmir'de kurban pazarları daraldı

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın İzmir'de kurbanlık pazarların daralmasına neden olduğu belirtildi. 

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda Kurban Bayramı öncesi Doğu ve İç Anadolu bölgesinden batıya kurbanlık sevkıyatında yoğunluk yaşandığını, bunun da hayvan pazarlarını hareketlendirdiğini belirtti.

Son dönemde bu hareketlilikte önemli bir azalma yaşandığını aktaran Yücelmiş, özellikle büyükbaş hayvanda fiyatların yüksek olmasının üreticinin tercihlerini değiştirdiğini ve büyükşehirlere kurulan kurban pazarlarına ilgiyi azalttığını savundu.

İzmir'de bu yıl kurulan kurban pazarlarının yüzde 40 oranında küçüldüğünü ifade eden Yücelmiş, şöyle konuştu:

"Kırmızı etin kilogram fiyatı Erzurum'da da İzmir'de de aynı. Dolayısıyla besicinin nakliye masrafına ve zahmetine katlanıp hayvanını buraya getirmesinin anlamı kalmıyor. Kasaba götürüp kestirse aynı fiyat, burada satsa aynı fiyat. Bunun üretici için rantabl tarafı yok. 

Bu sene İzmir genelini düşünürsek hayvan pazarlarında yüzde 40'a varan bir daralma var. Bu da büyükbaş hayvan varlığının azalmasına bağlı ortaya çıkan yüzde 30-35 fiyat artışlarından kaynaklanıyor. Bu sene kırmızı et fiyatları ile kurban fiyatları arasında fark olmayacağını düşünüyorum. Geçen sene 17-18 lira olan bıçak fiyatı bu sene 25 liraya yükseldi. Yüzde 40'a yakın artış var. Örneğin geçen yıl 5 bin 500 bin lira olan bir büyükbaş hayvan bu sene 7 bin 500 lira civarında. Bu tüketiciyi de etkiliyor."

Pazara hayvan getirmeye devam eden besicilerin, Kurban Bayramı geleneğini bozmamak istemediği için fedakarlık yaptığını savunan Yücelmiş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da son dönemde artan güvenlik kaygılarının da besicilerin hayvanlarını batı kentlerine getirememesinde etkili olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Yücelmiş, hayvan naklinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle doğu ve batı kentleri arasında kurbanlık fiyatlarında farklılıkların artabileceğine dikkati çekti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.