İzmir

İzmir'deki altın madeninin kapasite arttırımı

14:35 17 Eylül 2015
İzmir'deki altın madeninin kapasite arttırımı

Efemçukuru bölgesindeki altın madeninin, kapasite arttırımı için aldığı ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen üretime devam ettiğini öne süren grup, eylem yaptı

İzmir'in Efemçukuru bölgesinde altın madeni işleten TÜPRAG Metal Madencilik AŞ'nin, kapasite arttırımı için aldığı ÇED raporunun mahkemece iptal edilmesine rağmen üretime devam ettiğini iddia eden çevre örgütleri, eylem yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyeleri, "Aziz Başkan uyuma, suyuna sahip çık", "Madenci şirket Efem’i terk et" sloganları attı.

Grup adına basın açıklaması yapan EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Hülya Yılmaz, Efemçukuru’ndaki madenin İzmir’in içme suyunun yaklaşık yüzde 40′ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında bulunduğunu söyledi.

Madenin izinlerinin mahkeme tarafından iptal edildiğini ancak eski belgelerle, yasa dışı çalışmasını sürdürdüğünü ileri süren Yılmaz, suların her geçen gün daha çok zehirlendiğini, kapasite artışı ile zehirlenmenin hızının ve miktarının artacağını iddia etti.

Yılmaz, “Yeni yapılacak Çamlı Barajı'na, Efemçukuru’na yakın diye izin verilmiyor. Bu, Efemçukuru zehir saçıyor demek. Öyleyse neden kapatılmıyor? Suyunu içtiğimiz Tahtalı Barajı başta diğer su kaynaklarımız aynı yerde değil mi?” diye sordu.

Altın madeninin derhal kapatılması gerektiğini savunan Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere İzmir’in tüm belediye başkanlarını, milletvekillerini ve İzmirlileri göreve çağırdı.

Grup, basın açıklamasının ardından madenin kapatılması için toplanan dilekçeleri Valiliğe teslim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.