İzmir

İzmir’deki Gezi Parkı eylemleri

16:29 21 Eylül 2015
İzmir’deki Gezi Parkı eylemleri

Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla İzmir'deki gösterilere katılarak, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" ve "Görevli memura görevini yaptırmamak için zincirleme şekilde direnme" suçlarından 2 ila 6 yıl arasında hapsi istenen 94 kişinin yargılanmasına başlandı.

İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma, salonun yetersiz olması nedeniyle 5. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. 

Savunma yapan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları reddederken, eyleme herhangi bir parti ya da örgütün çağrısıyla değil kendi iradeleriyle katıldıklarını, demokratik haklarını kullandıklarını, memura mukavemet göstermediklerini, güvenlik güçlerine herhangi bir saldırıda bulunmadıklarını kamu malına zarar vermediklerini bildirdi.

Sanık avukatları ise müvekkillerinin "derhal" beraat etmeleri gerektiği yönünde görüş bildirdi. Hakim, sanıkların beraat talebini reddedip duruşmayı erteledi.

Sanık avukatlarından Serdar Gültekin, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, savcının olayın üzerinden 2 sene geçtikten sonra soruşturmasını tamamladığını, tek sayfalık "torba" bir iddianame hazırlayarak sanıkların tümüne aynı suçlamayı atfettiğini, içerikte hiçbir somut isnat ya da delilin bulunmadığını, bu davanın "zaman kaybından" başka hiçbir anlamının olmadığını iddia etti.

1 Haziran 2013 tarihinde, İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla İzmir'de düzenlenen eylemde, polisin uyarısına uymadığı belirlenen 94 kişi gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Cevdet Aydemir, hazırladığı iddianamede, "Polisin gruba dağılmaları için anons yaptığını, yüzlerinde maske olan kişilerin yollara barikat kurup polise taş ve sopalarla saldırdıklarını, parti binasına saldırmalarının ardından müdahale edildiğine değinmişti.

İddianamede ayrıca, sanıkların birçok kamu malına zarar verdiği, güvenlik güçlerine direndikleri ve olaylar sırasında bazı polislerin yaralandığını belirterek, sanıkların yargılanmaları için dava açmıştı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.