İzmir

"İhracata devlet yardımı 1 milyar dolar olsun"

11:35 30 Eylül 2015
"İhracata devlet yardımı 1 milyar dolar olsun"

 Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ekonomideki global durgunluktan Türk ihracatçısının "yara almadan" çıkması için ihracatçılara ayrılan devlet kaynağının 1 milyar dolara çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

Ünlütürk, yaptığı yazılı açıklamada Ekonomi Bakanlığının ihracatçılara yönelik 905 milyon 42 bin lira kaynak ayırdığını, yılın ilk yarısında bu kaynağın yüzde 57’sine denk gelen 508 milyon liranın tahsis edildiğini kaydetti.

Türk ihracatçısının devlet yardımları için Ekonomi Bakanlığının istediği yükümlülükleri yerine getirme ve devlet yardımlarından yararlanma kültürünü kazandığını ifade eden Ünlütürk, devlet yardımları için ayrılan kaynağın artırılmasının doğru ve yerinde bir karar olacağını belirtti.

Ekonomide küresel bir durgunluk olduğunu, Çin, ABD ve AB üyesi ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın bundan olumsuz etkilendiğine işaret eden Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Ekonomideki global durgunluktan Türk ihracatçısının yara almadan çıkması için Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen devlet yardımlarının 1 milyar dolara çıkarılmasını istiyoruz. Türkiye’ye 157 milyar doların üzerinde döviz kazandıran Türk ihracatçısının ihracat rakamlarındaki düşüşe bu sayede 'dur' diyeceğine inanıyoruz. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 500 milyar dolar hedefine ulaşmak için de bu desteklerin artmasını gerekli görüyoruz." 

Ünlütürk, Ekonomi Bakanlığının yurtdışı fuar destekleri, pazara giriş desteği, yurtdışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklemesi, pazar araştırması, Turquality ve tarımsal ürünlerde ihracat iadesi destekleriyle Türk ihracatçısının rekabetçiliğine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

İhracatçılar tarafından en yaygın kullanılan destek türlerinden biri olan yurtdışı fuarlara katılımdaki yüzde 50 desteğin yüzde 60’a çıkarılmasını öneren Ünlütürk, yüzde 70 oranındaki hedef ülkelerdeki fuar destek oranının ise yüzde 80’e çıkarılmasının Türk ihracatçısının avantajına olacağını, diğer tüm destek türlerinde de 10 puanlık artış talep ettiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.