İzmir

İzmir'deki suç örgütü davası

18:25 30 Eylül 2015
İzmir'deki suç örgütü davası

 Silahlı suç örgütü kurdukları, yönettikleri, bir çiftlik evinde 4 kişinin öldürülmesi olayına karıştıkları iddialarıyla 6'sı tutuklu 13 sanığın yargılandığı ve yerel mahkemenin mahkumiyet kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülmesine başlanan davada, tutuklu sanıklar hakkında tahliye kararı verildi. 

Yargıtayın bozma kararının ardından İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmesine başlanan davaya, "4 kişiyi tasarlayarak öldürmek", "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "silahlı tehdit" suçlarından yargılanan tutuklu sanıklar Yıldırım Ö, İlter Yusuf Y, Mithat Y, Hasan S, Erdi E. ve İsmet Ü. ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin 5 yılı aşkın süredir tutuklu olduklarını, bozma kararının ardından dosyanın incelemesinin ve sonrasında Yargıtay sürecinin uzun süreceğini, bu nedenle mağdur olmamaları için sanıkların tahliye edilmelerini talep ettiklerini söyledi.

Mahkeme heyeti sanıkların, "tutukluluk süresinin, delillerin toplanmış olması ve karartma durumunun bulunmamasının, yargılamanın ve sonrasındaki Yargıtay sürecinin gözününde bulundurarak", adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı konularak "tahliyelerine" karar verdi.

Daha önce İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Yıldırım Ö. 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 81 yıl 6 ay, İlter Yusuf Y, Mithat Y, Hasan S ve Erdi E. 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet, İsmet Ü. ise iki kez ağırlaştırılmış müebbet ile 48 yıl hapis cezası almış, sanık avukatları dosyayı temyiz etmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, "gizli tanıkların ve diğer bazı tanıkların usule aykırı olarak dinlendikleri" ve "sanıklara ek savunma hakkı verilmediği" gerekçeleriyle mahkemenin kararını usulden bozmuş, "sanıkların tutuklulukta geçen süreleri göz önünde bulundurularak tahliye edilmeleri" yönündeki talepleri ise reddetmişti.

- Suç örgütü operasyonu

İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 1,5 yıllık teknik takibin ardından, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, suç örgütü adına faaliyetlerde bulunmak, adam öldürmek, yaralamak, adam kaçırmak, alıkoymak, işkence yapmak, zorla para almak, zorla iş yeri ele geçirmek, kumar borcu tahsil etmek, darp, tehdit" suçlarını işledikleri ileri sürülen gruba yönelik 2009 yılının temmuz ayında operasyon başlatmıştı.

Yaklaşık 20 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, biri "Glock" marka 4 tabanca, bir kurusıkı tabanca, 3 pompalı tüfek, bir av tüfeği, sahte ehliyet ve kimlik, 2 "polis muhabiri kartı" ele geçirilmişti.

Suç örgütünün, Altındağ-Çamdibi bölgelerinde bir dönem faaliyet gösteren ve kamuoyunda "sinemacılar cinayetleri" olarak bilinen Çamlıca kardeşlerin öldürülmesi olayıyla gündeme gelen "Beşok çetesi"nin çökertilmesi üzerine aynı bölgede yasa dışı faaliyetler yürüttükleri ileri sürülmüştü.

Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen, Urla ve Altındağ'da kafe-restoran işletmeleri, arazileri bulunan İskender Ö, 1 Kasım 2008'de öldürülmüştü. Suç örgütünün, Mart 2007'de Cenk Çelik ve Mustafa Dinç'in öldürülmesi ile Mehmet Özer ile Fevzi Aluç'un kaybolması olaylarıyla bağlantılarının bulunduğu öne sürülmüştü.

İskender Ö'ye ait çiftlik evi arazisindeki aramalarda iki kişinin iskelet parçalarına ulaşılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.