İzmir

"PYD ve YPG Suriye'nin kuzeyinde asimilasyon politikası yürütüyor"

16:08 13 Ekim 2015
"PYD ve YPG Suriye'nin kuzeyinde asimilasyon politikası yürütüyor"

 Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Semir Hafız, "PYD ve YPG Suriye'nin kuzeyinde özellikle Türkmen ve Araplara yönelik asimilasyon politikası yürütmektedir. Buna direnenleri ölümle tehdit ederek korkutuyor" dedi. 

Hafız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde PYD ve YPG'ye karşı gelenlerin yaşama şansı kalmadığını, bundan Kürtlerin de etkilendiğini, o bölgede, örgütün onay verdiği insanların yaşamaya devam ettiğini söyledi. 

Kuzey Suriye'de eskiye göre bambaşka bir hayatın bulunduğunu olduğunu, yer ve yurtlarından gönderilen Türkmen ve Arapların yerine, PYD ve YPG'yi destekleyenlerin getirildiğini belirten Hafız, bu grupların kendilerine göre bir eğitim ve sağlık sistemi uyguladıklarını, bürokrasiyi tamamen değiştirdiklerini kaydetti. 

- Uluslararası Af Örgütü'nün raporu

Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı raporda, "Suriye'nin kuzeyinde PYD ve YPG güçlerinin savaş suçu işlediği" şeklinde tespitlerin aslında yetersiz olduğuna dikkati çeken Hafız, şunları söyledi:

"Daha vahim olaylar oluyor. DAEŞ'in elinde bulunan Celebrus'un her an düşme ihtimali var. Yüzde 60'ı Türkmen olan Celebrus'un düşmesi halinde, kentin etrafında yaklaşık 150 Türkmen köyü büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak. Rusya'nın DAEŞ'i buradan atmasıyla, PKK ve Suriye rejimi tarafından desteklenen PYD güçleri burayı istediği gibi yönetecek. Afrin'e dayanacak olan ve elinde ağır silahlar bulunan PYD, neredeyse Türkiye'nin Suriye sınırına yerleşmiş olacak. Bunların karşısında sadece Bayırbucak ve Kürt Dağı bölgesi kalıyor. Bayramdan bu yana da Kürt Dağı feci şekilde bombalanıyor." 

Türkmen ve Özgür Suriye Ordusu'nun ayakta durmaya çalıştığını, PYD'ye karşı savaşacak gücü olmadığını söyleyen Semir Hafız, bölgenin asimilasyon politikasıyla yeniden dizayn edildiğini vurguladı.  

"PYD'nin elindeki bölge tamamen Kürtleştiriliyor" değerlendirmesinde bulunan Hafız, "Onlara uymayan oradan uzaklaştırılıyor, karşı koyanlara da silahla müdahale ediyorlar. PYD'nin elinden kaçıp da Türkiye'ye ulaşamayanlar ise Rakka'ya gidip DAEŞ'i sığınıyor. Bu da işin başka boyutu. Dolayısıyla PYD ve YPG Suriye'nin kuzeyinde özellikle Türkmen ve Araplara yönelik asimilasyon politikası yürütmektedir. Buna direnenleri ölümle tehdit ederek korkutuyor" diye konuştu. 

- "Boşaltılan yerlere PYD sempatizanları yerleştiriliyor"

Suriye Türkmen Doktorlar Birliği Başkanı Muhtar Fatih Muhammed de Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı raporun PYD hakkındaki haklılıklarını gösterdiğini ifade etti.

Raporda yazılmayan bir çok unsur bulunduğunun altını çizen Fatih Muhammed, bölgenin demografik yapısının değiştirilmek istenildiğini ifade ederek, şu tespitlerde bulundu:

"PYD kadın, çocuk ve yaşlı demeden bütün Türkmenleri köylerinden uzaklaştırdı. İnsanların aslını unutturmak için her türlü baskı yapılıyor. 'Sen Türkmen ya da Arapsan, kimliğini ya gizleyeceksin ya da buradan gideceksin' şeklinde baskı yapılıyor. Bölgeyi tamamen Salih Müslim destekli PYD sempatizanıyla dolduruyorlar. Daha önce Türkmenlerin yaşadığı yerlerdeki okullarda Kürtçe kitaplar okutuluyor, köy, mahalle, cadde, sokak ve okul isimleri ölen PYD'li militanların isimleriyle değiştiriliyor. Ellerinden gelen her türlü işkenceyi yapıyorlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.