İzmir

Yaşlı ve engellilere "kreş" uygulaması

11:24 19 Ekim 2015
Yaşlı ve engellilere "kreş" uygulaması

RAMAZAN ERCAN - Yaşlıların huzurevinden ziyade yakınlarının yanında hayatlarını sürdürmesinin teşvik edilmesi için Ankara'da pilot olarak başlatılan "kreş" uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılacağı belirtildi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun giderek arttığını, buna hazırlıksız yakalanmamak için yaşlı politikaları oluşturmaya önem verdiklerini söyledi.

Genç nüfusta artış sağlanamaması halinde azalan nüfusla karşılaşma ihtimalinin olduğuna dikkati çeken Hotar, özellikle çalışan kadınların çocuk sahibi olmasının önemine işaret etti.

Hotar, AK Parti'nin iktidara geldiği ilk yıllarda sık sık huzurevine büyüklerini yatırmak isteyenlerin talepleriyle karşılaştıklarını belirterek, "Annemi, babamı huzurevine yatıracağım ama sıra var talepleri acı bir tabloya işaret ediyordu. Yaşlımızın ailesi varsa veya kendi evinde kalabiliyorsa ömrünü ailesinin yanında geçirmeli. Temel hedefimiz, büyüklerimizin olabildiğince kurumlarda değil evlerinde hayatını geçirmelerini sağlamak. Devlet olarak bunun için gereken her tür desteği vermeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Kimsesi olmayan ya da irade olarak huzurevinde kalmak isteyenlere de kurum desteğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Hotar, evde bakım konusunda karşılaşılan zorlukların giderilmesi noktasında bazı projeleri hayata geçirmeye başladıklarını bildirdi.

-Çocuklar gibi kreşe bırakılacaklar

AK Parti iktidarının yaşlılarla ilgili gurur duyulacak düzenlemeler yaptığını vurgulayan Hotar, evde bakım aylığı, evde sağlık hizmetleri gibi örnek uygulamaları hayata soktuklarını söyledi.

Hotar, evde bakımın teşvik edilmesi ve bakıcıların omzundaki yükü biraz olsun hafifletebilmek için son olarak yaşlı kreşleri kurmaya başladıklarını dile getirdi.

Hotar, şunları kaydetti:

"Evde yaşlısına bakanlar, tatile hatta alışverişe bile gidemiyor. Kendilerine ayıracakları hiç zamanları yok. Yaşlı kreşleriyle özellikle yaşlılarımıza refakat eden, bakan kişinin tatil yapma, alışveriş ya da başka bir ihtiyacı olduğunda belli sürelerle onları emin ellere bırakabileceği bir kurum çalışmamız oldu. Pilot projeydi. Ankara'da 2 bölgede oluşturuldu. Çok başarılı sonuçlar alındı. 

Şimdi bu uygulamayı engellilerimiz için de yapacağız. Engelli kreşleri de beyannamemizde yer alıyor. Engellimize bakan, ona refakat eden kişinin alışveriş, gezme, tatil, sağlık ya da bazı ihtiyaçlarında engellisini bırakabileceği kreş benzeri yerler olacak. Bakıcılar, kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tekrar gelip alabilecek. Bunları hem engelli hem yaşlı kreşleri gibi yapıyoruz, bunların sayılarını ülke genelinde çoğaltacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.