İzmir

Ayakkabıya kadın eli

11:04 21 Ekim 2015
Ayakkabıya kadın eli

EŞBER AYAYDIN - Genelde erkeklerin çalıştığı ayakkabı üretimininde, kadın çalışan sayısında son yıllarda artış görülüyor.

Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38'lik bölümünün gerçekleştiği, irili ufaklı 2 bine yakın atölyenin bulunduğu İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde kalifiye iş gücü yetiştirilmesi için açılan Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi'nde, kadın kursiyerler teşvik ediliyor. 

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan usta ve kalfa sorununu çözmek amacıyla meslek kursu açtıklarını anımsattı. 

Geçmişte sadece erkek çocuklarının devam ettiği kurslarda son yıllarda kız öğrenci oranının artmaya başladığına dikkat çeken Ata, halen devam eden kurslarda 4'ü kız 18 kursiyerin eğitim gördüğüne dikkat çekti.

Ayakkabı imalatında "erkekler çalışır" algısının artık geride kaldığını savunan Ata, ayakkabılara kadın ustaların elinin değmesinin şart olduğunu söyledi. 

İzmir'in özellikle kadın ayakkabısında iç pazar ihtiyaçlarının önemli bölümünü karşıladığına işaret eden Ata, kadın ustaların yetişmesinin yeni tasarımların oluşmasında da etkili rol oynayacağını ifade etti.

Bilinenin aksine ayakkabı endüstrisinin kadınların çalışmasına uygun bir iş kolu olduğunu anlatan Ata, "Ayakkabının sayasında dikiş var, bu bittikten sonra temizleme dediğimiz aşamalar var. Bu hizmetler de kadınların çalışmasına daha uygun. Son 3-5 yılda kadın istihdamı artıyor. Kadın çalışanlardan inanın çok memnunuz. İş disiplinleri çalışmaya uyumları, ayrıca işe dikkat etmeleri açısından erkeklere göre daha iyi iş çıkarıyorlar" dedi.

- Aile desteği

Kurslara bir arkadaşının tavsiyesiyle başladığını belirten 16 yaşındaki kursiyer Hasibe Barış, ayakkabıcılığı keyifli olduğu için tercih ettiğini söyledi.

İlk günlerde tüm çalışanların erkeklerden oluşması nedeniyle biraz zorlandığı ancak zamanla çok iyi bir iletişim ortamının kurulduğunu anlatan Barış, "Ayakkabıcılık yapmak istediğimi söylediğimde annem biraz şaşırdı. Anneme 'ben bu işi yapmak istiyorum' dedim. O da geldi, baktı, gördü, 'tamam kızım' dedi. 'Her zaman arkandayım, istiyorsan bu işi yapabilirsin'.  Ben de devam ediyorum. Buradaki arkadaşlarımın tümü erkek. Ayakkabı sektöründe çalıştığımı duyanlar ilk başta şaşırıyor. Kız arkadaşlarım, 'kocaman atölyede kız başına nasıl yapıyorsun' diyorlar. Hiç zorluk çekmediğimi anlatınca onlar da bu işle ilgilenmeye başladı."

Kursu bitirdikten sonra 3 yıl kalfa olarak çalışacağını, ustalığını kazandıktan sonra kendi atölyesini açmak istediğini anlatan Barış, erkek ayakkabısı yapmanın daha kolay olduğunu, gelecekte kadın ayakkabısı konusunda da ustalaşmayı istediğini sözlerine ekledi. 

Kursun üretim bölümü sorumlusu İbrahim Yaygel ise kadın kursiyerlerin sektörde ilerlemelerinin kendileri için övünç kaynağı olduğunu ifade etti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.