İzmir

İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

12:36 03 Kasım 2015
İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

İzmir merkezli 18 ildeki operasyona konu olan Paralel Devlet Yapılanması'nın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensuplarını öne çıkarmak için, terfi sıralamasındaki rakiplerine yönelik sahte deliller oluşturarak kumpas kurmasıyla ilgili "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının sanık avukatlarından Murat Ergün, birtakım itirafçıların beyanlarından hareketle açılan soruşturma kapsamında operasyonun düzenlendiğini ileri sürdü.

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının bazı sanık ve yakınları, şüphelilerin getirildiği Emniyet Müdürlüğünün Yeşilyurt Semti'ndeki hizmet binası önünde Türk bayraklarıyla toplanarak, bekleyişleri sırasında "Orduya uzanan eller kırılsın", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.

Söz konusu davanın sanık avukatlarından Murat Ergün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, gizlilik nedeniyle soruşturma hakkında tüm bildiklerinin yüzde 100 doğrulu olduğunu söyleyemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bildiğimiz kadarıyla soruşturma kapsamında itirafçılar var. Birtakım itirafçıların beyanlarından hareketle bu operasyon düzenlenmiş. Ayakları yere basan bir operasyon olduğu söyleniyor. İtirafçılardan da bir tanesi, bildiğim kadarıyla eski bir askeri lise öğrencisi. Kendisinin askeri lise döneminde iddia edilen terör örgütünün mensubu olarak eğitildiği, bu kapsamda itiraflarda bulunduğu iddiası var. Bu itirafların çok önemli olacağı kanaatindeyim. Bu itiraflarla sadece 'İzmir casusluk' değil, bütünün diğer parçalarını teşkil eden 'Balyoz, İstanbul casusluk, Poyrazköy, amirallere suikast, kafes' gibi diğer askeri davaların da çete ve kumpas ayaklarının tek tek çözüleceği kanaatindeyim. Hep beraber takip edeceğiz. Somut gerçekler ortaya çıktıkça da davanın her aşamasında müdahil olacağız."

Ergün, uzun yıllar iddia edilen "Ergenekon Terör Örgütü"nün mağdur sanıklarına avukatlık yapması dolayısıyla savunmanın kutsallığı ve masumiyet karinesi konularında hassasiyetlerinin en üst düzeyde olduğunu ifade ederek, "Şu aşamada da FETÖ'nün olduğuna dair çok geniş kanaat olmasına rağmen hassasiyetlerimiz nedeniyle çetelerle mücadelede en ufak taviz verilmemek koşuluyla hukuktan da sapılmadan, masumiyet karinesini çiğnemeden ve yargısız infaz yapılmadan, bu işin çözülmesi ve sonuna kadar gidilip kökünün kazınması taraftarıyız" dedi.

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının özünün kumpas olduğunu vurgulayan Ergün, dava ilk başladığında savunmada herhangi kademede sözlerini dinletemediklerini, dolayısıyla yargılamalar boyunca pek çok insanın mağdur olduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

"Kumpas davaları içerisinde en ahlaksızı, İzmir davasıdır. İnsanları şeref, namus ve ahlaklarıyla itham ettiler. Çete iddiamızın arkasındayız. Bu çete mensubunun kimler olduğunu bilmiyoruz ama şunu biliyoruz, bu çete çökertilmedikçe, memleketin huzura kavuşması mümkün değildir. 'İzmir askeri casusluk' kumpasını, sadece emniyette görev almış birkaç kişinin kotarması mümkün değildir. Bu çetenin, başta TSK ve yargı olmak üzere, devletin diğer kurumlarında muhakkak bağlantıları ve kolları vardır. Eğer hakikaten samimi mücadele söz konusuysa ki öyle olduğunu düşünüyorum, bu mücadelenin gereği olarak yarım kalmaması ve başarıya ulaşması, maddi gerçekliğin ortaya çıkması için bu soruşturmaların genişletilmesi ve genişletilen soruşturma kapsamında TSK ve yargı içindeki ayaklarının ortaya çıkarılması gerekir. Emniyette bir grup insanlar sınırlı tutulan operasyonun başarıya ulaşma şansı yoktur."

Soruşturmanın genişlemesi ve genişledikçe yeni gözaltılar ve başka kurumlarda operasyonların olmasını beklediklerini dile getiren Ergün, hukuksuzlukla mücadelenin hukuk içinde yapılması gerektiğini aksi takdirde bugün gözaltına alınanların ileride mağdur sıfatıyla toplum içine dönebileceği uyarısında bulundu.

Ergün, operasyonun arkasında durduklarına değinerek, "Haklı operasyonun, geç olduğunu düşünüyoruz. Elimizdeki bilgi ve belgeleri de paylaşmaya hazırız" dedi.

İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında aralarında merkez valileri, mülkiye müfettişi, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı alınmış, şu ana kadar 44 kişi gözaltına alınmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.