İzmir

İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

14:24 04 Kasım 2015
İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik düzenlenen operasyona ilişkin, "Soruşturmanın en tepe noktasında FETÖ'nün başında bulunan Fetullah Gülen yer alıyor" dedi.

Vali Toprak, soruşturmayla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kamuoyunda "casusluk" soruşturması olarak bilinen "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasıyla ilgili ortaya koyan deliller çerçevesinde hiçbir şekilde bilgi, belge ve casusluk olayının olmadığı, aksine "kumpas" şeklinde "birtakım kamu görevlilerine ve bazı kişilerin geleceklerine yönelik planlamaların yapıldığının ve kişilerin lekelenmek istendiğine yönelik" sonucun ortaya çıktığını söyledi.

Soruşturmada kanun dışına çıkarak yanlış dinlemeleri ve kanunsuz argümanları kullanarak kişilerin geleceğini karartan birtakım durumların varlığının tespiti üzerine dün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yönetiminde operasyon gerçekleştirildiğini kaydeden Vali Toprak, 57 kişi hakkında gözaltı kararının olduğunu hatırlattı. Toprak, şöyle devam etti:

"Soruşturmanın en tepe noktasında FETÖ'nün başında bulunan Fetullah Gülen yer alıyor. Onunla birlikte zaman içerisinde 'casusluk' soruşturması' adı altındaki 'kumpas soruşturması'nı yürütenlerin ve onlara destek verenlerin, şüpheli noktasında onlarla birlikte dönemin emniyet müdürü, soruşturmayı yürütenler de dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığındaki Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yapan sonra farklı görevlere atanan bir kısım kişiler olmak üzere toplam 57 kişiyi içeren bir soruşturma olduğu anlaşılıyor. Şu ana kadar 46 kişiyle ilgili gözaltı işlemi yapılmış oldu. Diğerlerinin de aranmasına ve adli mercilere teslim edilmesi için arkadaşlarımızın yoğun gayreti devam ediyor."

-"Adliye imamı" açığa alındı

Vali Toprak, İl Müftülüğü bünyesinde vaiz olarak çalışan ve FETÖ/PDY'nin "adliye imamı" olduğu iddiasıyla daha önce gözaltına alınarak sevk edildiği adliyede serbest bırakılan kişinin de açığa alındığını sözlerine ekledi.

İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla ilgili açılan davada "kanuni yetkileri dışında hareket ettiği" iddiasıyla aralarında merkez valisi, mülkiye müfettişleri, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduğu 57 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmış, 46 kişi gözaltına alınırken arananlardan 2'si teslim olmuştu. Gözaltındaki 48 kişiden 11'i ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.