İzmir

İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

16:47 09 Kasım 2015
İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

 İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonun ardından zanlıların sulh ceza hakimliğinde 2,5 gün boyunca ifadelerinin alınmasının hukuken ve usulün "doğal" olduğu bildirildi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasından sonra İzmir Adliyesine getirilen ve Cumhuriyet Başsavcılığınca, dosya üzerinden tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen 36 zanlının cuma günü 16.00 sıralarında başlayan ifade verme süreçleri, dün gece saat 23.25'te tamamlandı.

Kamuoyunda “Askeri Casusluk” olarak bilinen “Gizli bilgi ve belge bulundurma”  davasının sanık avukatlarından Murat Ergün, yaptığı açıklamada, ifade alma sürecine dair bilgi verdi.

Toplu suçlarda uygulanan usulün, diğer bireysel, "adli" suçlarda uygulanan usulden farklı olduğunu hatırlatan Ergün, gözaltında tutulma, hakim karşısına çıkarılma ve ifade alma sürelerinin diğerlerine göre daha uzun olduğunu, bunun en önemli sebebinin dosyaların hacminin büyük olması ve şüpheli sayısının çokluğuyla ilgili olduğuna değindi.

Ergün, şunları ifade etti:

"Eğer uykusuz kalmışlarsa, kendi yürüttükleri soruşturmalarda askere yaptıkları şeyler onların başına gelmiş demektir. Çünkü onların yaptığı soruşturmalarda askerler uykusuz kaldı. Yorgunluktan şikayet etmemeliler. Zira, bu, dosya üzerinde detaylı inceleme yapıldığının göstergesi. Normalde 36 kişinin sorgusunu bir gecede de bitirebilirlerdi. Ama demek ki tek tek hepsinin somut durumunu incelemişler. Birçoğu da serbest bırakıldı. Kendilerinin yaptığı uygulamanın böyle olmadığını, kısa sürede herkesin tutuklandığını hatırlıyoruz. Eğer hakim, daha önce örneklerini yaşadığımız gibi önyargılı ve güdümlü olsaydı, bu şüphelilerin hepsi kısa sürede tutuklanıp cezaevine konulurdu. Demek ki öyle değil ki hem uzamış hem de hepsine tutuklama kararı verilmemiş."

- "Davaya müdahil olacağız"

İfadelerin "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının görüldüğü salonda alınmasına ilişkin Ergün, "Kasten mi yapılmış bilemiyoruz. Ama o salon 'suç çeteleri' dedikleri kişiler için yapılmıştı. Böyle bir anlamı olabilir. Tarih bunun örnekleriyle doludur" diye konuştu.

Ergün, zanlılar hakkında iddianame hazırlanıp, dava açıldığında, bu davaya müdahil olma talebinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında aralarında merkez valileri, mülkiye müfettişleri, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.

Mahkemeye sevk edilen 36 kişiden aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklanmıştı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.