İzmir

Kuru incirdeki aflatoksin sorunu

10:26 12 Kasım 2015
Kuru incirdeki aflatoksin sorunu

Yurt dışına ihraç edilemeyen aflatoksinli kuru incirlerin iç piyasada tüketime sunulmaması için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 15 yıldır imha edildiği bildirildi.

2000 yılında Ekonomi Bakanlığı’nın onayıyla hayata geçirilen Birliğin yürüttüğü İnsan Sağlığı İçin Risk Oluşturan Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmha Projesi kapsamında 15 yılda 8 bin tonu aşkın kuru incirin imha edildiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incirin Aydın ve İzmir’de üretildiğini, dünya kuru incir üretiminde Türkiye’nin payının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu hatırlattı.

Diğer birçok üründe olduğu gibi incirde de doğal şartlar içinde uygun koşullar oluştuğunda aflatoksin riskinin gelişebileceğini aktaran Celep, “İnsan sağlığı açısından risk teşkil eden bu ürünleri imha ederken hem kendi insanımızın hem de yurt dışındaki tüketicimizin sağlığını düşünüyoruz. Böylece insan sağlığı açısından risk taşıyan kuru incirlerin iç ve dış pazarlarda satışa sunulmasının önüne geçilmiş oluyor. Türk vatandaşlarımız bu proje sayesinde 15 yıldır doğal enerji deposu olan kuru inciri güvenle ve gönül rahatlığıyla tüketiyor” ifadelerini kullandı.

- Aflatoksinli Kuru İncir İmha Projesi

Kuru incir sezonunun başlangıcında iklim koşullarına göre sektörün tüm taraflarının görüşlerini alarak o sezon için uygulanacak aflatoksinli incir oranını tespit ettiklerini anlatan Celep, şu bilgileri verdi:

“İhracatçı firmalarımız kuru incir ihraç ettiğinde tespit edilen orana göre ihracat tutarlarından kesinti yapılıyor. 2015-2016 sezonu için bu oran binde 8 olarak belirlendi. Kuru incirdeki aflatoksin bulaşıklığı ise ihracat işletmelerindeki karanlık odalarda belli teknik özelliklere sahip UV lambalar altında tek tek kontrol edilerek verdiği sarı-yeşil ışık, yansıma ile ayırt edilebilen aflatoksinli kuru incirler ayrılıyor. Bu incirler daha sonra Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından toplatılarak ilgili çevre mevzuatı uyarınca çimento fabrikalarında yakılarak imha ediliyor. Firmalar bu süreç tamamlandıktan sonra birliğimizden kesinti tutarını geri alıyor. Böylece insan sağlığı açısından risk taşıyan bu kuru incirlerin iç ve dış pazarlarda satışa sunulmasının önüne geçilmiş oluyor."

Celep, imha edilen aflatoksinli kuru incir miktarının yılların ihracat miktarına ve o yılda belirlenen aflatoksin oranına göre değişmekle birlikte yılda ortalama 500-600 ton, 15 yılda toplam 8 bin ton aflatoksinli kuru incirin imha edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2014-15 sezonunda 55 bin 856 ton kuru incir ihracatı karşılığı 243 milyon 864 bin dolar döviz geliri elde ettiğine işaret eden Celep, "Türkiye 91 ülkeye kuru incir ihraç ederken, en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Fransa, Almanya ve ABD oldu" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.