İzmir

Gökdelenlerde "tehlikeli mesai"

11:55 17 Kasım 2015
Gökdelenlerde "tehlikeli mesai"

Ekmek parası kazanma uğruna büyük şehirlerdeki gökdelenlerin dış cephe temizlik ve tamir işlerini yapan işçiler, metrelerce yükseklikte rüzgara meydan okuyor.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan gökdelenler, ofis veya konut konforunun yanında birçok kişiye de yeni istihdam alanları oluşturuyor.

Binaların dış cephelerini kaplayan camların bakım ve temizliği de bu işler arasında yer alıyor. 

Yükseklikleri ve görünüşleriyle kent silüetini değiştiren yapıların dış cephesinde işçilerin yaptıkları zorlu çalışmayı AA ekibi görüntüledi.

İzmir'de 45'er katlı ve 200 metre uzunlukta 2 kuleden oluşan bir iş merkezinin camlarını silme işini üstlenerek geçimlerini sağlayan işçiler Mehmet Keskin ve Cemal Altunordu, haftanın 5 günü özel kıyafetler giyerek, emniyet ekipmanlarının kontrolünü yaptıktan sonra vinçlere bağlı sepete binerek çalışmaya başlıyor.

Bu işte çalışmak için özel eğitim alan işçiler, camları silerek üst kattan zemine doğru iniyor. 

- "Yukarıda daha rahat hissediyoruz"

İşçilerden Cemal Altunordu, tehlikelere rağmen işini severek yaptığını belirtti. 

Zeminden metrelerce yükseklikte çalışırken rüzgardan çekindiklerini ifade eden Altunordu, çalışırken bulundukları vincin sallanmasına yol açan rüzgarın şiddetini yakından takip ettiklerini söyledi.

Yaptıkları işle ilgili en üst düzeyde güvenlik eğitimi aldıklarını vurgulayan Altunordu, "Bizim için önemli olan rüzgar hızıdır. Yağmur kar bizi etkilemez. En üst düzeyde iş güvenliği eğitimi aldık. 'Yüksekte, yerde olduğumuzdan daha rahatız' diyebilirim. Sepet ve bağlı olduğu vinç güvenli, makine, bize güven veriyor. Bir arıza çıktığı zaman sepetimiz otomatik olarak kendini emniyete alıyor. Biz de telsizle ya da telefonla teknisyen arkadaşlarımıza bildiriyoruz. Onlar da müdahale ediyor. Ben size yukarıdayken yere göre daha rahat hissettiğimi söylesem belki de inanmayacaksınız" diye konuştu.

- "Düzenli eğitim alıyoruz"

Yaklaşık 15 yıldır yüksek binalarda cam silerek geçimini sağladığını belirten Mehmet Keskin de 2 yıldan bu yana bu iş merkezinde görev yaptığını, iş güvenliği konusunda da periyodik eğitimler aldıklarını belirtti.

Keskin, zaman zaman iş güvenliği uzmanları ile yaşanabilecek durumlara ilişkin tatbikatlar yaptıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Eğitimlerde, binaların dış cephesini nasıl temizleyeceğimizi, bindiğimiz sepeti nasıl kullanacağımızı, tehlike anında kendimizi nasıl koruyacağımızı öğrendik. Binanın temizliğinde 4 kişilik ekiple çalışıyoruz. Bizim için en önemli parçalar, emniyet ile ilgili ekipmanlar. Bunlara ek olarak cama tutunmak için vantuza ihtiyaç duyuyoruz. Tatbikatlarda uzmanlarımız bizlere hem kullandığımız güvenlik ekipmanlarını hem de ters bir durumda neler yapacağımızı öğretiyorlar."

Altunordu ve Keskin, sıra dışı gibi görünen işlerinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.