İzmir

İzmir'deki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

11:19 03 Aralık 2015
İzmir'deki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

Operasyonda gözaltına alınanların sayısı 18'e yükseldi

İzmir merkezli Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonun ikinci dalgasında gözaltına alınanların sayısı 18'e yükseldi.

İzmir Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında başlatılan operasyonda, Siirt'te polis memuru M.T ile Sivas'ta polis memuru T.Ç'nin de gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 18'e yükseldi. 

Operasyonda, sabah saatlerinde İzmir, Niğde, Kilis, Şanlıurfa, Ağrı, Kırklareli, Bingöl, Van, Muğla, Mardin ve Eskişehir'de 4. sınıf emniyet müdürleri H.A ve M.E.Ç, komiser A.D, komiser yardımcıları Ö.K, A.B, Y.Ç, polis memurları A.Y, S.A.D, Z.K, H.A, S.G, U.T, A.A, F.Y, Ö.Y ve S.A.S'nin gözaltına alındıkları öğrenildi.

Operasyon kapsamında halen 7 kişinin firari olarak arandığı, arananlar arasında TÜBİTAK çalışanı 3 kişinin bulunduğu, bu kişilerin Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduklarının belirlendiği bildirildi. 

Operasyonun, FETÖ/PDY'ye yönelik 3 Kasım'da gerçekleştirilen operasyonunun ikinci dalgası olduğu belirtilirken haklarında gözaltı kararı verilen emniyet ve TÜBİTAK personelinin, kamuoyunda "Askeri Casusluk" davası olarak bilinen "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma" davasının soruşturma sürecinde ev ve iş yeri aramalarına katıldıkları, sözde delillerin yerleştirilmesinde ve ele geçirilmesinde rol aldıkları, dijital veriler hakkında usule aykırı rapor düzenledikleri, usulsüzlük yaptıkları iddia edildi.

- Operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, "İzmir Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yaptıkları, şüphelilerin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine operasyon başlatılmıştı.

Operasyonların 3 Kasım'da 18 ilde gerçekleştirilen ilk dalgasında hakkında gözaltı kararı verilen 57 kişiden 49'u gözaltına alınmış, 13'ü ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı. Gözaltındaki 36 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesine sevk edilmiş, 3. Sulh Ceza Hakimi Dilek Çeliktaş tarafından ifadeleri alınan zanlılardan aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya'nın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklanmış, 15'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 19'u serbest bırakılmıştı. Firari durumdaki örgüt lideri Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında yakalama kararı verilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.