İzmir

İzmir Maltepe Askeri Lisesi'ndeki "dizi davası"

18:26 11 Aralık 2015
İzmir Maltepe Askeri Lisesi'ndeki "dizi davası"

İzmir Maltepe Askeri Lisesi'nde öğretmen oldukları dönemde, 18 yaşından küçük öğrencilere, içinde 'Türklüğe hakaret’ ve ‘cinsel istismar’ suçlarının bulunduğu iddia edilen "Game Of Thrones (Taht Oyunları)" dizisini zorla izlettikleri iddia edilen ve "disiplinsizlik" suçu işlemeleri nedeniyle ordu ile ilişkileri kesilen 5 eski subayın sivil mahkemeye taşınan davasına devam edildi

 İzmir Maltepe Askeri Lisesi'nde öğretmen oldukları dönemde, 18 yaşından küçük öğrencilere, içinde 'Türklüğe hakaret’ ve ‘cinsel istismar’  suçlarının bulunduğu iddia edilen "Game Of Thrones (Taht Oyunları)" dizisini zorunlu olarak izlettikleri iddia edilen ve "disiplinsizlik" suçu işlemeleri nedeniyle ordu ile ilişkileri kesilen 5 eski subayın sivil mahkemeye taşınan davasına devam edildi. 

İzmir 41. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanıklardan İskender Gülbahar ve Aydoğan Davulcu, avukatları ve mağdur sıfatıyla 4 eski öğrenci katıldı. 

Sanıklardan İskender Gülbahar, üzerlerine atılan suçları kabul etmediğini, daha önce savunma yaptığını belirterek bir sonraki duruşmaya dinlenmesini istediği tanığın ismini ile meslekten atıldığına ilişkin belgeleri mahkemeye sundu. 

Mağdur sıfatıyla katılan eski öğrenciler ise söz konusu diziyi, "İngilizce eğitimine katkı sunması için izlediklerini, dizinin hayatlarında olumsuz herhangi bir etkisinin olmadığını ve sanıklarla ilgili herhangi bir şikayette bulunmadıklarını" ifade etti.

Hakim Kemal Oruç, diğer mağdurların adres tespitleri yapılarak ifadeye çağrılması ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 

- Dava

İzmir Maltepe Askeri Lisesi'nde askeri öğretmenlerin, son sınıf öğrencilerine İngilizcelerinin pekişmesi için izlettikleri 'Game Of Thrones' dizisinin ardından 2011'de yapılan ihbar nedeniyle askeri savcılık soruşturma başlatmıştı. "Türklüğe hakaret ve cinsel istismar" ile suçlanan 5 subaydan 4'ü emekli olurken, 1 subay Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nce ordu ile ilişkisi kesilmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkileri kesilen eski subaylar için daha sonra sivil bir iddianame hazırlanmıştı. İzmir Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özdil'in hazırlamış olduğu iddianamede 183 öğrenci mağdur olarak yer aldı. İddianamede, "şüphelilerin 18 yaşından küçük öğrencilere, ders adı altında müstehcen görüntüler izletmek sureti ile üzerlerine atılı müstehcenlik suçunu işledikleri anlaşıldığından, şüphelilerin 'çocuğa müstehcen yayın gösterme-izletme' suçlamalarından cezalandırılmaları" suretiyle sanıkların cezalandırılması istenmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.