İzmir

TOMA yurt dışından da ilgi gördü

11:23 05 Ocak 2016
TOMA yurt dışından da ilgi gördü

AHMET BAYRAM - İzmir'de araç üstü ekipman üreticisi bir firma, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) için ürettiği Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları'nı (TOMA) Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'ya ihraç ediyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Katmerciler Araç Üstü Ekipman Şirketi İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç üstü ekipman ve savunma sanayisine yönelik, yılda ortalama bin 400 araç ürettiklerini ve bunun yüzde 70'ini ihraç ettiklerini söyledi.   

EGM'nin ihtiyaçlarını karşılamak için 2010 yılında TOMA üreterek savunma sanayisine hizmet vermeye başladıklarını belirten Katmerci, "Güvenlik güçlerimiz, ürettiğimiz TOMA'ları benimsedi. 2010'dan bu yana aktif şekilde TOMA üretiyoruz ve ihracatını yapıyoruz. Şu an Türkiye'de kullanılan TOMA'ların yüzde 85'i bizim ekipmanlarımız" dedi.

Geçen yılın 9 ayında 154 TOMA ürettiklerini, bu araçların yurt dışında da ilgi gördüğünü anlatan Katmerci, "TOMA'lara yurt dışından da talepler geliyor. Ürettiklerimizin önemli bir bölümünü Ortadoğu'da Kafkasya'da ve Balkanlar'da 3 ülkeye ihraç ediyoruz. 2014'te 12 TOMA ihraç ettik. 2015'te bu rakamı 17'ye çıkardık. Talep artıyor ve araçlarımız bu ülkelerde aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Yeni taleplerle, ihracatımızı artıracağız. Farklı pazarlara açılmak istiyoruz. 2016 yılında 40 TOMA ihraç etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

- "Yeni ürün geliştirmek için Ar-Ge merkezi kurduk"

TOMA ile savunma sanayisine girdikten sonra bu alanda yeni çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Katmerci, savunma sanayisi için 4x4 personel taşıyıcı da üretmeye başladıklarını dile getirdi. 

Katmerci, savunma sanayisine yeni ürün geliştirmek ve bu alanda milli projeler yapmak istediklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Savunma sektörünün ihtiyaçlarına yanıt verebilecek kapasitemiz var. Bu alanda başarılı olmak, en layıkıyla üretmek için üretim süreçlerini düzenlemeniz, hızlı, kaliteli ve düzenli şekilde üretmeniz gerekli. Yeni ürün tasarlayıp geliştirmek, bunları hem kendi ülkemizin hizmetine sunmak hem de ihracatını yapmak ve yeni pazarlara açılmak gibi hedefler, Ar-Ge merkezi açmamızda etkili oldu. Burada yılda 25 proje yapmak istiyoruz." 

- "Sadece TOMA ile anılmak istemiyoruz"

Katmerci, 30 farklı ihtiyaç alanına hitap eden yılda yaklaşık bin 400 araç üretmelerine rağmen kamuoyunda "TOMA üreten firma" olarak anıldıklarını da dile getirerek, "Sürekli TOMA ile anılan bir firma olmak istemiyoruz. Biz 30 çeşit ürün üretiyoruz, yüzde 65-70 ihracat yapıyoruz. Bazen siyasi olarak bu yorumlar yapılıyor. TOMA üretiyoruz ve üretmekten de mutluyuz ama TOMA bizim kullandığımız bir ürün değil. Biz güvenlik güçleri için üretiyoruz, son kullanıcısı biz değiliz. TOMA da ihraç ediyoruz, tanker de itfaiye de. Tüm ürün gruplarında 2015'te Afrika, Ortadoğu, Balkan ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 49 ülkeye 35,6 milyon dolarlık araç ihraç ettik" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.