İzmir

Sığınmacı sorununu Avrupa Adalet Divanına taşıyacaklar

16:26 05 Ocak 2016
Sığınmacı sorununu Avrupa Adalet Divanına taşıyacaklar

İzmir'deki AYVA/STOP üyeleri, AB'nin sığınmacılar konusundaki tutumunun uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğu iddiasıyla birliğin en üst düzeydeki yargı organı Adalet Divanına dava açmaya hazırlanıyor

Ana Yaşam Vakfı ve Sivil Toplum Platformu (AYVA/STOP) üyeleri, Avrupa Birliğinin sığınmacı sorununa yaklaşımının uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğunu iddiasıyla AB Komisyonu ve AB Konseyine karşı Avrupa Adalet Divanına başvuru kararı aldı.

AYVA/STOP tarafından İzmir Barosunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan platform üyesi Feyzi Hepşenkal, mülteci konusunun öncelikle insan hakları meselesi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek Suriye kaynaklı göç dalgasının Türkiye'yi vurduğuna dikkati çekti. 

 

Avrupa'ya gitmek için yola çıkan sığınmacıların, Ege ve Akdeniz'de can verdiğini anımsatan Hepşenkal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB Komisyonu ve AB Konseyi, Suriyeli mülteciler sorununu mültecileri Türkiye'de bloke ederek çözemez. Mültecilerin oluşturduğu sosyal ve güvenlik ile ilgili sorunları Türkiye'nin üstüne yıkma düşünceniz, meseleyi anlamadığınızı, büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu gösteriyor. Mülteci akınını böyle durduramazsınız. Bu sorunu, Türk yurttaşlarının vize serbestisi ve Türkiye'nin AB üyelik süreci ile bağlantılı hale getirmeniz ahlaki açıdan sorunludur. İnsan yaşamı üzerinden oluşturmak istediğiniz bu çerçevenin, AB değerlerinin uzun yıllar içinde pozitif algıya zarar verdiğini görmelisiniz." 

Mülteci sorununun, yakın zamanda dünyanın en büyük sorunu haline geleceği öngörüsünü paylaşan Hepşenkal, AB'nin mültecilere karşı takındığı tavrın, uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğunu, bu nedenle AB Komisyonu ve AB Konseyine karşı Avrupa Adalet Divanına dava açacaklarını bildirdi. 

Platform üyesi avukat Murat Fatih Ülkü ise dava dilekçelerini posta yoluyla AB Adalet Divanı Başkanlığına yollayacaklarını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.