İzmir

Savaştan kaçanların son durağı Barış Anıtı yanındaki mezarlık

18:43 14 Ocak 2016
Savaştan kaçanların son durağı Barış Anıtı yanındaki mezarlık

Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Avrupa hayaliyle çıktıkları yolda, Ege Denizi'nde hayatını kaybeden Suriyeliler, cenazelerine sahip çıkan olmayınca, İzmir'deki, Dünya Barış Anıtı yanındaki kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacıların kimi, daha iyi yaşam koşullarına sahip olabilme umuduyla çıktıkları tehlikeli yolculukta istedikleri ülkeye ulaşmayı başarıyor, kimi ise Ege Denizi sularında hayatını kaybediyor. Cesetleri sahilde bulunan sığınmacılar, sahip çıkan olmaması durumunda Karşıyaka ilçesindeki Doğançay Mezarlığı'nın "kimsesizler mezarlığı" bölümüne defnediliyor.

- Mezarları, Barış Anıtı yanında

Mezarlığın 412 ada parselinde, Dünya Barış Anıtı yanında yer alan kimsesizler mezarlığındaki kabir sayısı her geçen gün artıyor.

Mezarlıkta görevli imam Ali Yaşar, ülkelerinden uzakta hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun Suriyeli olduğunu, definlerin usüllere göre yapıldığını belirtti.

İzmir sahillerinde denizde cesetleri bulunan 9 kişinin dün defnedildiği bilgisini veren Yaşar, "Kimsesizler mezarlığındaki sığınmacıların sayısı 32'ye ulaştı. Sahipli bir cenaze nasıl defnediliyorsa, biz suda boğulan Suriyeliler için de bütün dini vecibeleri yerine getirerek defnini yapıyoruz. Buraya Suriyelilerin dışındaki huzurevinde kalan kimsesizler de geliyor. Sanki bizim akrabamızmış, komşumuzmuş gibi ilgi gösteriyoruz" dedi.

- "Defin işlemlerini özenerek yapıyoruz"

Kimsesizleri defnederken çok etkilendiklerini anlatan Yaşar, defin işlemlerini özenerek yaptıklarını anlattı.

Yaşar, mezarların kaybolmaması ve yıllar sonra bile arayan bir kişinin rahatça bulabilmesi için mezarların başına konulan levha üzerine numaralandırma işlemi yaptıklarını aktararak, "Suriyelilerden bir aile geldi yakınlarının mezarını buldular, bakım yaptılar, Arapça tabela taktılar. Şu ana kadar cenazesini nakletmek isteyen olmadı" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.