İzmir

Zeytinyağında "hileli karışım" iddiaları

19:33 14 Ocak 2016
Zeytinyağında "hileli karışım" iddiaları

Zeytindostu Derneği, zeytinyağı sektöründe yaşanan tağşiş olaylarının tüm sektör için oldukça üzücü ve düşündürücü olduğunu bildirdi.

Zeytindostu Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, doğanın en kusursuz armağanlarından biri olan zeytinyağının olabildiğince hassasiyet gerektirdiği, son günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tağşişli olduğu tespit edilen yağları kamuoyuna duyurduğu belirtildi.

Ürün konseyleri ve sektörel kurumların söz konusu firmalara çeşitli şekillerde yaptırım uygulamaya davet edilen açıklamada, gıda sahtecilerinin tespit edilip kamuoyuna duyurulmasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğu ve güvencesi altında olduğu vurgulandı.

Bakanlığın gerekli analizleri yaparak tağşiş yapan firmaları kamuoyuna ifşa ettiği ifade edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Zeytinyağı sektöründe yaşanan tağşiş olayları tüm sektörümüz için oldukça üzücü ve düşündürücüdür. Derneğimizin misyonu, üretim ve tüketim proseslerinde kalite çıtasını ve tüketici bilincini yükseltmektir. Bu kapsamda düzenlediğimiz çeşitli eğitimler ile görevimizi yerine getirme çabası içinde olmayı sürdüreceğiz.

Zeytinyağında tağşişin saptanmasında duyusal analizin, kimyasal analiz yönteminin bir alternatifi olmasının mümkün olmadığının da altını çizmek isteriz. Duyusal analiz, duyusal kaliteyi belirlemeye yöneliktir. Asla tağşiş ve taklit duyusal analizle belirlenemez."

Derneğin düzenlediği zeytinyağı kalite yarışmalarının tüm firmalara açık olduğa işaret edilen açıklamada, buraya katılan firmaların numunelerinin öncelikle akredite laboratuvarlarda kimyasal analizlerinin yapıldığı, analizi geçen numunelerin yarışmaya hak kazanarak duyusal analize tabi tutulduğu belirtildi.

Yarışmaya başvurulan ürünün belli bir miktarda ve ürün adı ile sınırlı olduğu vurgulanan açıklamada, "Dolayısıyla kalite yarışmalarımızdan ödül almış bir firmanın bütün ürünleri derneğimizin kalite güvencesi altında değildir" ifadesine yer verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.