İzmir

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Proje Direktörü Itschert:

13:14 26 Ocak 2016
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Proje Direktörü Itschert:

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Proje Direktörü Patrick Itschert, "Bütün dünyada sendikacılık kaybediyor, toplu iş sözleşmelerinin kapsamı daralıyor" dedi.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonunun "Genç İşçiler Odağında Türkiye ve AB'deki Sendikal Örgütler Arasındaki Diyalog Projesi" kapsamında İzmir'de eğitim semineri düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Itschert, 39 ülkeden 89 farklı konfederasyonu bünyesinde barındıran Avrupa Sendikalar Konfederasyonunun 60 milyon çalışanı temsil ettiğini belirterek, Türkiye'den de TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK'in örgüte üye olduğunu hatırlattı.

Avrupa'da işsizliğin gençler arasında daha yoğun olduğunu kaydeden Itschert, "Üniversiteden mezun olmadan önce bile işim vardı. O zaman iş bulma gibi bir sorun yoktu. Zaman değişti ve bunun bedelini gençler ödüyor" dedi.

Itschert, Türkiye'de sendika üyeliği başvurusunda noter işlemlerinin kaldırıldığını, bunun çalışanların işini kolaylaştırdığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Ancak bütün dünyada sendikacılık kaybediyor, toplu iş sözleşmelerinin kapsamı daralıyor. İşverenin işi artık daha kolay çünkü karşısında güçlü bir taraf yok. Yeni üyelere ihtiyaç var, sosyal diyaloğa ihtiyaç var. İyi sosyal diyaloğu olan ülkeler daha başarılı. Yüksek ücret ve iyi bir sosyal güvence vermek, sosyal diyaloğu oluşturmak ülkelerin rekabet gücünü destekleyen unsurlardır. Rakamlar bunu gösteriyor."

Genç İşçiler Odağında Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki Sendikal Örgütler Arasındaki Diyalog Projesi Türkiye Koordinatörü Yücel Top da farklı ülkelerdeki genç sendikacılar arasında "sürekli diyalog" amaçladıklarını, genç işçilerin farkındalığını artırmak istediklerini söyledi.

Seminerin ilk oturumunda "Avrupa Birliği ve Türkiye'de Sosyal Diyalog" konulu sunum yapan HAK-İŞ Proje Eğitim Formatörü Şahin Serim ise "Küreselleşme süreci ve kalkınma yarışında belirleyicilik kazanan rekabet gücünün, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de hem işletme bazında hem de ülke genelinde ortak hedefler için sosyal diyalog ve işbirliğini ön plana çıkardığını" vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.