İzmir

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi

19:52 19 Şubat 2016
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi" (ETCEP) kapsamında İzmir'deki 4 pilot okulda 2 bin 380 öğrenciye yönelik gerçekleştirilen "Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası" sona erdi.

Projenin İzmir ayağının tamamlanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, kampanya kapsamında 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde, Bornova Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu ve İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini bildirdi.

Projede yer alan gönüllü öğretmenlerin "Masallarda toplumsal cinsiyet", "Atasözleri ve deyimlerdeki cinsiyetçi söylemler" gibi konuları öğrencilerle tartıştıklarını, "Mesleğin cinsiyeti olur mu?", "Dilimizin cinsiyeti var mı?" gibi oyun ve etkinliklere öğrencilerin de katıldıklarını belirtti. Yıldız, etkinliklerde toplumda kadın ve erkeklerin maruz kaldığı eşitsizliklere dikkatin çekildiğini dile getirdi.

Yıldız, projenin Milli Eğitim Bakanlığının koordinasyonunda yürütüldüğünü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edildiğini söyledi. Yıldız, cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığın artırılması için öğrencilerin yanı sıra eğitimcilerin ve idari personelin de konuyla ilgili bilgilendirilmesinin sağlandığını, öğrencilerin ebeveynlerine yönelik de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda seminerler verildiğini aktardı.

Yıldız, "Bu olayı çözmek için MEB olarak işi okullarımızdan ele almalı ve anaokulundan başlamalıyız. Biz çocuklara nasıl bir ortam bırakırsak, onlar da bize öyle bir gelecek sunarlar. Sorunsuz çocuk sorunsuz anneyle mümkün olur. Evin içini anne, sınıfın içini de öğretmen sayesinde güçlü tutacağız" dedi.

Projede yer alan ekip lideri Fatma Özdemir Uluç, kız öğrencilerin okul içi temsil mekanizmalarında dezavantajlı olduğunu anlatarak, projeyle dezavantajları kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti. Kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılmasının hedeflendiği söyleyen Uluç, proje kapsamında ders kitabı ve öğretim programlarının taranarak cinsiyet eşitliğine aykırı ifadelerin çıkarılacağını, üstü örtülü eşitsizliklerin tespit edileceğini vurguladı.

Devletin kalkınması için her şeyden önce kadın erkek eşitliğini sağlaması gerektiğine işaret eden Uluç, şöyle dedi:

"Fiziksel aktivite eşittir erkek çocuk gibi bir algı var. Beden eğitimi derslerinde genelde bahçenin büyük bir alanını erkek çocukların kullandığını, kızların dar alanlara sıkıştırıldığını ve soyunma odalarının kullanımında bazen eşitsizlikler olabildiğini gördük. Kızlar daha sakin oynar, oturarak oynar, oynarlarsa masa başında oynarlar gibi bir algı var. Bu projeyle bunları değiştirmek istedik."

Farklı illerde pilot uygulamalarına devam edileceği bildirilen projenin eylül ayında tamamlanacağı ve sonucun rapor olarak yayınlanacağı belirtildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.