İzmir

Çeşme'deki turistik tesislerde sığınmacı hareketliliği

11:54 02 Mart 2016
Çeşme'deki turistik tesislerde sığınmacı hareketliliği

RAMAZAN ERCAN - Daha iyi yaşam umuduyla Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacılar, yaz turizminin önemli merkezlerinden İzmir'in Çeşme ilçesindeki tesislere kış aylarında da hareketlilik getirdi.

Ülkelerindeki çeşitli sorunlar nedeniyle Avrupa'ya gitmek üzere umuda yolculuğa çıkan yabancı uyrukluların en sık kullandığı güzergahlardan Çeşme'de, kış döneminde alışık olunmayan bir hareketlilik yaşanıyor.

Sakız Adası'na geçebilmek için Çeşme'ye gelen yabancı uyruklular, ilçedeki çeşitli pansiyon ve otellerde çıkacakları yolculuğu bekliyor.

Kış aylarında kapatılan bazı pansiyon ve oteller, sığınmacıların talebi nedeniyle hizmet vermeye devam ediyor.

Başta Suriye olmak üzere Afganistan, Irak ve İran gibi ülkelerden gelenler, burada geceliği 10-15 avroya konaklama imkanı buluyor.

- "Olağan dışı hareketlilik yaşanıyor"

Pansiyon işletmecilerinden Yasemin Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kış aylarında hemen hemen tüm pansiyon ve küçük otellerin kapılarını kapattığını ancak bu yıl sığınmacıların talebi nedeniyle olağan dışı hareketlilik yaşandığını söyledi.

Sığınmacıların konaklamasının ek gelir imkanı sağladığını ancak tesis sahiplerinin bunu kazanç kapısı olarak görmediğini dile getiren Efe, "Göçmenleri müşteri olarak görmüyoruz. Onların dramlarına ortak olmaya çalışıyoruz. İnsani olarak elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz" dedi.

- "Çeşme'ye zarar verir"

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Yakup Demir ise ilçeye gelen sığınmacıların sokakta kalmaması için pansiyonlarda konaklamasının gündeme geldiğini ifade etti.

İlçedeki sığınmacı yoğunluğunun Çeşme'ye zarar vereceğini savunan Demir, şöyle konuştu:

"(Bu kişiler 3-5 gün daha kalsın, bunlardan para kazanıyoruz) mantığına karşıyız. Dileğimiz savaşların bitmesi, bu insanların ülkelerine dönmesi. Göçmenlerin gideceği noktaya Çeşme'den geçmelerini şahsen arzulamıyorum. Ama maalesef olaylar bu şekilde gelişiyor. Birlik olarak bunu benimsemiyoruz. Suriye'deki olaylara bir an önce çözüm gelmesini diliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.