İzmir

"Tarih, bu Hollandalıları da unutmayacak"

11:12 17 Mart 2016
"Tarih, bu Hollandalıları da unutmayacak"

ÖMER SÜT - İspanya'nın başkenti Madrid'de oynanan Atletico Madrid-PSV Eindhoven maçı öncesinde bir grup Hollandalı taraftarın kadın dilencileri aşağılayıcı davranışlarına mülteci dernekleri tepki gösterdi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa devletlerinin mültecilere karşı iki yüzlü tutumu ve ırkçı yaklaşımlarını sürekli dile getirdiklerini kaydederek Avrupa'daki sağ partilerin yaklaşımını insanlık dışı olarak nitelendirdiklerini, Hollandalı taraftarların davranışlarının da bu söylemleri desteklediğini belirtti.

Özellikle Fransa, Almanya ve İngiltere'deki mülteci kamplarının kötü şartlarda, bataklık ve pis suların içerisinde olduğunu, bunun mültecilere verilen değeri gösterdiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Avrupa, medeniyet, demokrasi ve insan haklarının beşiği, en üst düzeyde yaşandığı yer olarak lanse ediliyordu ancak Hollandalı taraftarların davranışlarıyla bunun anlatıldığı gibi olmadığına, koca bir yalandan ibaret olduğuna şahitlik ettik. Avrupalıların mültecileri insan yerine koymadıklarını gözlemliyorduk, bunu hep eleştiriyorduk. Son görüntüler de bunun bir başka yansıması oldu. Bu görüntüler medyada yer aldı ancak bugün medyaya yansımayan, mültecileri hakir gören binlerce manzara var" ifadelerini kullandı.

- "Mülteci krizi değil insanlık krizi"

Avrupa'nın, mültecilerin insan olduğunun unutulduğu ve insanlık dışı muamelelere maruz kalınan bir yer olarak tarihteki yerini alacağını savunan Yıldırım, "Düzen, aslında mülteci kriziyle değil insanlık kriziyle karşı karşıyadır. Tarih, İkinci Dünya Savaşındaki Nazi kamplarını nasıl konuşuyorsa, bundan 20 ya da 50 yıl sonra Avrupalıların mültecileri nasıl aşağıladığını ve insan yerine koymadığını konuşacak. Tarih, bu Hollandalıları da unutmayacak" yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu olaya verdiği tepkiye işaret eden Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin eylem ve duruşu, mültecilere insanca bakış açısını, Avrupa'ya ve dünyaya en büyük insanlık dersini veriyor. Mülteciler, turnusol kağıdı gibi insanlığımızın bir göstergesi. Mülteciler horlandığında ya da ölüme terk edildiğinde kimse size hesap sormuyor ancak Türkiye buna rağmen dünyaya insanlık ve ahlak dersi veriyor" diye konuştu.

- "Görüntüleri izlediğimde insan olduğumdan utandım"

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) Başkanı Eda Bekçi ise, Hollandalı taraftarların davranışlarına kimsenin tepkisiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

"Görüntüleri izlerken tüylerim diken diken oldu" ifadesini kullanan Bekçi, "PSV taraftarlarının yaptıklarının, bırakın mültecilik hakkını, insanlıkla ilgisi yok. Çok aşağılayıcı bir davranış. Taraftarların mültecilere karşı gülerek ve alay ederek davranmaları gerçekten insanın içini acıtıyor. O görüntüleri izlediğimde insan olduğumdan utandım. Bu insanları bu duruma getirenlere de mültecilerle dalga geçen ve tepkisiz kalanlara da yazıklar olsun" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.