İzmir

Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması

13:14 17 Mart 2016
Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sanayide ve ticarette artık sermaye üstünlüğüne dayalı dönemin sona erdiğini savunarak, "Beşeri sermaye fiziki sermayenin önüne geçiyor. Ne kadar akıllı, bilgili ve yaratıcıysanız O kadar zengin olacağınız bir çağın nemli rüzgarları yavaş yavaş yüzümüze vuruyor" dedi.

Büyükekşi, İzmir'de düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması"nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomide anlayışın yavaş yavaş değişmeye başladığını inovasyon kavramının öne çıktığını belirtti.

Türk iş adamlarının şartların değiştiği ortamda inovasyonun önemini fark ettiğini dile getiren Büyükekşi, "İş adamlarımız fırsatlardan yaralanmayı bi̇li̇yorlardı. Bugün Türkiye’nin inovasyon bağlamında tek meselesi yalnızca devletimizin ve bürokrasinin dönüşümü değildir. Mesele aynı zamanda iş dünyasının dönüşümüdür" diye konuştu.

Büyükekşi, dünyadaki ekonomik gelişmelerin ve yaşanan krizlerin Türk iş dünyasına ayna tuttuğunu, fırsatların azaldığı dönemde yenilik arayışların arttığını vurguladı. Türkiye'nin yeni nesil girişimcilere ihtiyacı olduğunu aktaran Büyükekşi, "Eski nesil bize önemli şeyler devretti. Çalıştılar çabaladılar, biriktirdiler, ancak artık, sermayenin üstünlüğüne dayalı çağ kapanıyor. Beşeri sermaye fiziki sermayenin önüne geçiyor. Ne kadar akıllı, bilgili ve yaratıcıysanız o kadar zengin olacağınız bir çağın nemli rüzgarları yavaş yavaş yüzümüze vuruyor. Bu nemli rüzgarlar neyin habercisi biliyor musunuz? Her şeyi silip süpürecek Bir tsunaminin habercisi" ifadelerini kullandı.

Türk iş dünyasını böyle bir tsunamiye hazır olmadığını savunan Büyükekşi, inovasyonun tek başına buna yetmeyeceğini bildirdi.

Büyükekşi, inovasyonun bir düşünce biçimi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"İnovasyon yaşanan bir şey. İnovasyon bi̇zi̇m zengi̇n olmak i̇çi̇n aracımız olamaz. İnovasyon artık bi̇r araç deği̇l bi̇r amaç olmak zorunda. Yeni kavramlar, yeni hassasiyetler, yeni yaşam formları ve yeni trendler gelişiyor. Biz geleceğe yürümüyoruz, Gelecek denilen şey bizim üzerimize yürüyor. TİM olarak, bugün inovasyonu bir yaşama biçimi haline getirmiş yeni nesil girişimcilerin çıkması için gayret gösteriyoruz.Yeni dönem stratejimiz, inovatif düşünce biçimine sahip yeni nesil yaratıcı girişimcilere verilecek desteği arttırmak. Küresel seviyede inovatif iş fikrlerini Türkiye’ye çekmek. Yeni kuluçka merkezleri oluşturmak. İnovatif rol modelleri onore etmek. Girişimlere sermaye desteğini artırmak. Türkiye artık, başarıya giden yolun inovasyondan geçtiğini biliyor. "

- "21. yüzyıla güç, inovasyondan besleniyor"

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de İzmir'i inovasyon merkezi yapmak istediklerini, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini Anadolu’ya yayma fikri ortaya çıkınca buna ilk talip olan şehrin İzmir olduğuna değindi.

Ünlütürk, 21. yüzyıldaki gücün inavosyondan beslendiğine dikkati çekerek, "İnovasyon toplumları değiştirdiği gibi dünyayı da değiştiriyor. Biz Türkiye’yi bu değişimin merkez ülkelerinden biri olarak görüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için hedeflediğimiz ihracat da ancak bir dönüşümle ulaşılacak hedefler. Nitekim içinde bulunduğumuz zor coğrafya itibariyle yüksek katma-değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok. Bugün İzmir gücünü sadece sanayiden, tarımdan, turizmden almıyor. İzmir artık gücünü inovasyondan alıyor" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması, konferans ve panellerle devam etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.