İzmir

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

13:14 21 Mart 2016
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Ulusal Down Sendromu Derneği ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kuzey Bölgesi Hastaneler Birliği, Güney Bölgesi Hastaneler Birliği ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında down sendromlu bireyleri hayata kazandırmayı hedefleyen "Hoşgeldin Bebek' protokolü imzalandı.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki imza töreninde konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, down sendromlu çocukların erken teşhis ve özel eğitimle bağımsız birer birey haline gelebildiğini belirtti.

Down sendromu olan bireylerin tüm gelişim aşamalarına şahit olduğunu vurgulayan İzzettinoğlu, "İyi bir destekle topluma faydalı, bağımsız bireyler haline getirebiliyoruz. Görsel hafızaları çok güçlü. Gördüklerini unutamıyorlar. Siz onlara 'internette şöyle bir konu taramak istiyorum' deyin. Okuma yazması olmasa dahi mesela 'mobilya' kelimesini ezberleyip sizin için o siteden bulabilir." dedi.

İzzettinoğlu, 0-6 yaş grubunun çok önemli olduğuna değinerek tüm davranışların, çevreyle iletişimin bu yaşlarda kazanıldığına işaret etti.

Dr. Fatma Yeşilkayalı da, Türkiye'de 100 bin down sendromu birey bulunduğunu, İzmir'de bu sayının 3 bin 500 - 4 bin arasında olduğunu belirtti.

Down sendromu olan bireylerin doğdukları andan itibaren eğitime ihtiyaç duyduklarına dikkati çeken Yeşilkayalı, proje kapsamında amaçlarının İzmir'deki yeni doğan down sendromu bebekleri kayıt altına alarak özel eğitim almalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından 2 yıl süreyle uygulanacağı açıklanan "Hoşgeldin Bebek" protokolü imazalandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.