İzmir

Ön yargıları yıktı, başrolü kaptı

12:03 25 Mart 2016
Ön yargıları yıktı, başrolü kaptı

MERİÇ ÜRER - Fotoğraf, yüzme ve modellikteki başarılarıyla down sendromlulara yönelik algıları yıkan 19 yaşındaki Can Ayan, sinema oyunculuğunda da kendini kanıtlamayı başardı.

Engellilerin hikayesini anlatan "Adım Adım" filminde beş başrol karakterinden biri olan Ayan, oyunculuktaki başarısıyla dikkat çekti.

Yüzmede çok sayıda madalyası bulunan, 3 yıldır profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen, fotoğraf sergisi açan ve ünlü bir firmanın moda çekimlerinde profesyonel mankenlerle modellik yapan Ayan, 'Adım Adım' filmindeki başrolüyle beyaz perdeye adım attı.

Yönetmenliğini Sinan Uzun'un yaptığı, tesadüf eseri tanışan 5 engelli gencin dansla hayata tutunma çabalarının anlatıldığı filmde Haldun Dormen, Asuman Dabak, Yüksel Ünal gibi isimlerle birlikte çalışma fırsatı yakalayan Ayan, filmde görme engelli Ümran Sevinç, bedensel engelliler Bora Acar Zöngür, Mehmet Sefa Öztürk ve Can Filiz ile birlikte başrolü paylaştı.

AA muhabirine açıklama yapan Ayan, ilk kez bir sinema filminde oynadığını belirterek film teklifini anne ve babasından öğrendiğini söyledi.

-"Hedefim Amerika'ya gitmek"

"En büyük hayalim bir sinema filminde oynamaktı" diyen Ayan, oyunculuğuna olumlu tepkiler aldığını, bunun kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Ayan, "Ailem film teklifinden bahsetti. İlk filmim. Kamera karşısında çok rahat olduğumu hissettim. Filmde bir kız arkadaşla dans ettim. Dans etmek çok zevkli. Çok mutlu oldum. Set ekibiyle beraber malzeme taşıdım. Setteki herkesi çok sevdim. İlk gün sahnem olmadığı halde sete gittim. Çünkü orada olmak çok zevkli. Bundan sonraki hedefim Amerika'ya gitmek. Ben Amerika'da oynamak istiyorum. Filmdeki Bora benim kankam." diye konuştu.

Filmin yapımcısı Pelin Uzun ise Can'ın "ekran yüzüne" sahip olduğunu, onunla çalışmakta hiç zorlanmadığını kaydetti.

Uzun, "İnanın başka oyuncularla daha çok uğraştık. Başka bir oyuncuya 'kayıt' demeden evvel en az 1 saat okuma provaları ya da role nasıl gireceği üzerine konuşurken Can'a 'kayıt' diyorduk ve oynuyordu." dedi.

- "Bu kadar performansı beklemiyorduk"

Hiçbir sahnede Can'ın hatası nedeniyle tekrar çekim yapmadıklarını söyleyen Uzun, down sendromlu çalışma arkadaşının çok doğal bir yeteneğe sahip olduğunu ifade etti.

Genç sanatçının çok eğlenceli bir insan olduğunu söyleyen Uzun, şöyle konuştu:

"Can sette bizim tek neşemizdi. Kayıt dediğimizde rolü ne gerektiriyorsa onu yapıyordu. Set arkadaşları, yönetmenimiz inanılmaz derecede şaşırıyorduk. Bu kadar performansı beklemiyorduk dediğimiz çok şey yaşattı bize."

Uzun, Can'ın engelli çocuğu olan ailelere örnek teşkil edebileceğini ve engelli bireylerin yeteneklerinin diğer bireylerle yarışabileceğini gösterdiğini dile getirerek bu filmle engelli bireylerin oyunculuk hayallerinin önündeki perdenin kalkacağına inandığını kaydetti.

Filmin 6 Mayıs'ta 25 ilde vizyona gireceğini belirten Uzun, sinema salonlarında engellilerin daha rahat film izlemesi için koşulların düzeltilmesini ve engelli bireyler için daha çok koltuk ayrılmasını istedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.