İzmir

"Basmane çukuru" ihalesi

11:18 30 Mart 2016
"Basmane çukuru" ihalesi

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Basmane çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesine son onayı veren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile nisan ayında sözleşme imzalayacaklarını bildirdi.

Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu, ihaleye teklif veren tek firma Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ adına açıklama yapan Mesut Sancak, 80 milyon dolarlık teklifleriyle ön satış için gerekli koşulların oluşturulduğunu belirtti.

TMSF’nin ön satışı Rekabet Kurulu’na gönderdiğini hatırlatan Sancak, "TMSF’ye 80 milyon dolarlık teklif verdiğimiz alanın satışı için Rekabet Kurulunun 21 Mart'ta aldığı olumlu kararın ardından, TMSF’den son onay geldi. TMSF ile nisan ayı içinde sözleşme imzalanacak" ifadelerini kullandı.

Sancak, kararın, İzmir ve Türkiye için hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, mutlaka İzmirliler ile oluşturacağımız ortak akıl ışığında belirleyeceğiz. İzmir ve Türkiye’ye değer katacak bir projeyi, hayata geçirmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ülke içi ve dışından anlaştıkları, dünya çapında işler başarmış altı mimarlık ofisinin, alanla ilgili mimari konsept proje oluşturmak amacıyla çalışmalarına başladığını aktaran Sancak, şunları kaydetti:

"Tüm alternatifler incelendikten sonra seçilecek üç proje arasından, ana projeye İzmir'in ortak aklının karar vermesini arzuluyoruz. Ortaya çıkan tüm projeler, önce İzmir Büyükşehir Belediyesine, ardından İzmir kamuoyuna sunulacak. Bu alana, 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz. İnşa aşamasında 4 bin kişinin çalışacağı proje hayata geçtiğinde, 5 bin kişilik istihdam sağlayacak."

Sancak, arazide 18 yıl önce yapılan geçici duvarların (iksa sistemi) artık risk taşıdığını, bu nedenle zemin iyileştirme çalışmalarıyla geçici duvarların yeniden yapılacağını bildirdi.

- "Basmane çukuru"nun geçmişi

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide ticaret merkezi kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.