İzmir

Çevre ve Şehiricilik Bakanı Sarı:

15:19 30 Mart 2016
Çevre ve Şehiricilik Bakanı Sarı:

Çevre ve Şehiricilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İzmir'deki "Körfez Projesi"nin ÇED raporu sürecinin uzatıldığı yönünde ortaya atılan iddialara ilişkin, "ÇED sürecinin uzun olmasının nedeni kesinlikle bakanlığımızdan kaynaklanan bir husus değil. ÇED raporundaki eksikliklerin tamamlanmamasından kaynaklanan bir husustur." dedi.

İzmir'de katıldığı çalıştay sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "İzmir ile ilgili projelerde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun geciktirdiği" yönünde iddiaların ortaya atıldığının hatırlatılması üzerine, bunun gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ÇED raporlarının acele verilmiş kararlarla hazırlanmadığına dikkati çeken Sarı, raporların alt yapısında çok detaylı çalışmaların bulunduğunu, üniversitelerin, alanında uzman kurumların bilimsel çalışmalarıyla hazırlandığını belirtti.

Sarı, İzmir'de Karşıyaka ve Menderes ilçeleri arasındaki bölgeye yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinin ÇED raporuna ilişkin, söz konusu tesisle ilgili gerekli toplantıların yapıldığını ancak yüklenici firma tarafından ÇED raporunun bakanlığa sunulmadığını kaydetti.

Ayrıca tesis yakındaki orman varlığının etkilenme durumunun da Orman Genel Müdürlüğüne sorulduğunu, henüz olumlu yanıt almadıklarını aktaran Sarı, şunları söyledi:

"Bakanlığımız, ÇED raporunun bugüne kadar sunulmadığından ve Orman Genel Müdürlüğünün projenin gerçekleşeceği alana ilişkin henüz olumlu bir görüşü olmadığından, raporu bekletmektedir. Eğer yetkili firma bize ÇED raporunu tamamlayıp getirirse, biz de değerlendirmeye alırız. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın raporları doğrultusunda olumlu cevap gelirse değerlendiririz. Bunu her fırsatta dile getiriyorum, sadece İzmir için değil Türkiye’nin genelindeki bütün yatırım projelerinde, ÇED raporlarında herhangi bir kurumun bir tane olumsuz görüşü varsa bütün ÇED raporunu olumsuz veriyoruz. Bütün kurumların olumlu rapor vermesi gerekiyor bu noktada. Rapor bir elimize gelsin komisyonda değerlendireceğiz."

Körfez Projesi'ne ilişkin de ÇED raporunun uzatıldığına dair iddialar ortaya atıldığını anımsatan Bakan Sarı, bu projeye ilişkin ÇED raporunda da çeşitli eksiklikler bulunduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"İzmir Körfezi’nde gerçekleştirilecek tarama faaliyetleri sonucu ortaya çıkabilecek tarama malzemesinin Çamaltı Bölgesi’nde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafına geçici olarak dökülmesi planı '3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve İlgili Yönetmelik Hükümleri'ne aykırı. Yine burada ada yapma önerisi var. Bu konuyla ilgili adalar için dökülecek çamurun sızdırmazlığının nasıl sağlanacağı, dökülecek malzemenin deniz ekosistemine etkisi, ağır metal ve benzeri kirleticilerin yayılma alanı, adaların hacmi, çıkartılacak çamur miktarı, çamur kurutma yöntemleri, adalar için kullanılacak çamurun su oranı ve benzeri konularla ilgili bilimsel raporların hazırlatılması öngörülmüş."

"Bize bilimsel raporların gelmesi lazım. Bu bilimsel raporlar geldiği anda değerlendirme sürecine geçilir." diyen Bakan Sarı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Yani ÇED sürecini yürüten firma tarafından proje kapsamında oluşturulacak yapay 2 adanın yer alacağı kesim ile ilgili hidrografik ve oşinografik çalışmanın ÇED süreci içerisinde yapılmadan, ÇED sürecinden sonra yapılması hususunda bir bilgi de verilmiş. Maalesef bu böyle olmuyor. Gerekli açıklamaları bize yapmaları gerekiyor. Sonuç olarak ÇED sürecinin uzun olmasının nedeni kesinlikle bakanlığımızdan kaynaklanan bir husus değil. ÇED raporundaki eksikliklerin tamamlanmamasından kaynaklanan bir husustur. Eksikliklerin tamamlanıp, bakanlığımıza sunulmasına müteakip, İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplanacak ve ÇED raporu değerlendirilecektir."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.