İzmir

Enginar üreticisi talebe yetişemiyor

11:43 03 Nisan 2016
Enginar üreticisi talebe yetişemiyor

AHMET BAYRAM - Türkiye'de erkenci enginarın yetiştiği İzmir'de ünlü "sakız enginarının" fiyatı, rekoltedeki artışa rağmen yükseldi. Enginar üreticileri, tarlada tanesini 2 liradan sattığı ürüne talebi karşılamakta zorlanıyor.

Son yıllarda kalp, damar ve karaciğer rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa karşı olumlu etkisi ile gündeme gelen, içerdiği besin değeri ile hücre yenilenmesine katkı sağladığı belirtilen enginara talep arttı. "Sakız enginarının" yoğun olarak üretildiği Urla'da verimli bir hasat sezonu yaşanıyor.

Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 8 bin dönüm arazide ortalama 60 milyon baş enginarın üretildiğini söyledi.

Havası ve toprak yapısı nedeniyle Karaburun yarımadasında üretilen enginarın tercih edildiğini belirten Kılınç, "sakız enginarı"nın özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderildiğini, enginara talebin her yıl giderek artmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Önceki yıllarda enginarı pazarlamakta zorlandıklarını aktaran Kılınç, "Artık durum değişti, şu anda ihtiyacı karşılayamıyoruz, yerli ürüne talep çok fazla. Tüketici, enginarın tanesine 2,5-3 lira ödüyor. Üretici çıkışında ise fiyat 1,5-2 lira arasında değişiyor. Organik sertifikası olan enginarlarımız da üreticide toptan 3-4 liradan satılıyor. Önceki yıllarda enginar, çiftçinin elinde kalıyordu. Biz bunu anlatamamıştık, vatandaş enginarın faydalarını bilmiyordu. Geçmiş yıllarda fiyatlar 30 kuruşa kadar düşmüştü." diye konuştu.

Kılınç, geçen yıl Urla'da ilk kez düzenlenen Uluslararası Enginar Festivali'nin ürünün tanıtımına büyük katkısı olduğunu, bu yıl 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlemeye hazırlandıkları festivale, önceki yıla göre hem yurt içinden hem yurt dışından daha fazla katılım beklediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.