İzmir

Sığınmacıların iadesi süreci

13:45 03 Nisan 2016
Sığınmacıların iadesi süreci

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşma gereği yarından itibaren başlaması beklenen iade sürecinde Türkiye'ye dönmek istemeyerek kamptan kaçan 800'e yakın göçmen, Sakız Limanı'nda bekliyor.

Türkiye ve AB'nin denizlerde can kaybının önüne geçilmesi, Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeliler için güvenli, yasal yol açılması amacıyla üzerinde uzlaştığı plan kapsamında, 20 Mart sonrası göçmenlerin geri kabulü için Ege kıyılarındaki çalışmalar sürüyor.

Göçmenlerin yoğun olarak kullandığı geçiş yaptığı adalardan Sakız'da da yoğunluk yaşanıyor. Sakız'daki Suriyeli göçmenlerin iade süreci için önce Midilli Adası'na sevk edileceği öğrenildi. Yaklaşık 200 göçmenin yarın Sakız'dan Midilli'ye sevki bekleniyor.

Adada bulunan Vial Hotspot mülteci kampından 1 Nisan Cuma günü Türkiye'ye iade edilmek istemediklerini belirterek kaçan 800'e yakın göçmen ise Sakız Limanı'nda bekliyor.

Suriye, Afganistan, Pakistan ve İran uyruklu göçmen, kendilerini Almanya'ya götürecek bir gemi beklediklerini ifade ediyor.

Suriye uyruklu Hani Al Khalaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının Almanya'ya ulaşmak olduğunu belirterek, "Burada bulunan insanların tek amacı Almanya'ya gitmek. Kimse kalmak istemiyor. Sakız Adası'na Çeşme üzerinden geldik ve çok zor bir yolculuk geçirdik, paralarımızı verdik. Şimdi geri göndermek istiyorlar, bunu istemiyoruz. Almanya'da yeni bir yaşam kurmak istiyoruz" dedi.

Öte yandan göçmenlerin limandaki bekleyişi nedeniyle Pire-Sakız hattında çalışan bir yolcu gemisinin farklı bir limana demirlediği ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.