İzmir

Göçmenlerin iadesi süreci

16:23 03 Nisan 2016
Göçmenlerin iadesi süreci

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenlerin iadesi sürecinde yarın Dikili'ye 400'e yakın Suriye dışındaki ülke uyruklarından göçmenlerin gönderilmesiyle iade sürecinin başlayacağını, transfer noktalarında parmak izleri alınan göçmenlerin doğrudan İzmir dışındaki geri gönderme merkezlerine gönderileceğini bildirdi.

Vali Toprak, yarın uygulamaya konacak anlaşma hükümleri çerçevesinde Yunanistan'ın 5 adasından gönderilecek göçmenlerin İzmir'de kabul edileceği iki limandan biri olan Çeşme'de incelemelerde bulundu.

Çeşme Limanı yanında tel örgülerle çevrili alan içinde devam eden çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Toprak, AA muhabirine, iade süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Anlaşma kapsamında Suriyeli göçmenlerin havayoluyla Türkiye'deki kamp ve barınma merkezlerine yakın konumdaki merkezlere sevk edileceğini, Ege kıyılarında Suriyeli göçmen kabulünün yapılmayacağını vurgulayan Toprak, Suriye dışındaki ülke uyruklu göçmenler için Dikili ve Çeşme'de kabul ve transfer noktaları hazırlandığını dile getirdi.

Yarın itibarıyla Dikili'ye 400'e yakın göçmenin gelmesinin beklendiğini, hazırlıkları tamamladıklarını aktaran Vali Toprak, şöyle devam etti:

"Çeşme ve Dikili'de oluşturulan bu transfer noktaları, hiçbir şekilde kenti, turizmi, günlük yaşamı rahatsız etmeyecek şekilde işleyecek. Yunan makamları tarafından getirilecek göçmenlerin, feribotun içinde parmak izleri alınacak. Yunanistan'dan bize gönderilen parmak izleriyle eşleşiyorsa sağlık muayenelerinin ardından otobüslerle İzmir'in dışındaki geri gönderme merkezlerine gönderilecek. Hiçbir şekilde İzmir'de veya ilçelerinde konaklatılmaları mümkün değildir."

- Göçmen sayısı yaklaşık 5 bin

Yunanistan'ın 5 adasındaki toplam göçmen sayısının 5 bin civarında olduğunu, bunlardan kaçının Suriye'den farklı ülke uyruklarına sahip olduğuna ilişkin değerlendirmelerin henüz devam ettiğini anlatan Toprak, yarın itibarıyla Dikili'ye 400'e yakın Suriye dışındaki ülke uyruklu göçmenin gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Göçmenlerin iadesi sürecinde özellikle turizmin olumsuz etkileneceği yönünde bazı endişelerin ortaya çıktığını, bu endişeleri haklı gördüğünü, hükümetin ve ilgili bakanların da bu kaygılara karşı çok duyarlı olduğunu ifade eden Vali Toprak, "Hiçbir şekilde geri gelecek göçmenler ya da ülkemiz üzerinden üçüncü ülkelere gideceklerin Ege kıyılarında bulunmaması için kesin talimatları var. Biz bunun altyapısını kurmaya çalışıyoruz." dedi.

- "Olumlu sonuçlar görülmeye başlandı"

Türkiye ve AB arasındaki anlaşmanın olumlu sonuçlarının görülmeye başladığını, 20 Mart öncesi günde bin 500-2 bin olarak ifade edilen yasa dışı geçişlerin bugün 300'e düştüğünü kaydeden Vali Toprak, bunun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Dikili'de göçmenlerin iadesi sürecinde geri gönderme merkezi kurulacağı söylentileri üzerine düzenlenen gösterilere dikkati çeken Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmanın özeti, hiçbir şekilde buradan yasa dışı göçmen geçişinin olmaması, anlaşma çerçevesinde geleceklerin de ilçeyle, ilçe halkıyla hiçbir irtibat kurmadan il dışındaki alanlara gönderilmesinden ibarettir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Vatandaşımızın hissiyatı neyse ben onun 10-20 misli lehine düşünmek için buradayım. Bunu her yerde seslendiriyoruz. Bu konudaki tüm tedbirler, vatandaşlarımızın da beklentileri doğrultusunda alınıyor. Ben sayın başkanımız, içişleri bakanımız, ilgili bakanlarımız ve hükümetimize teşekkür ediyorum.

Vatandaşımız benim dışımda İzmir'den bu konuda yapılacak hiçbir açıklamaya itibar etmesin. Bunun dışındaki algı operasyonlarına, insanları endişeye sevk edecek hiçbir fikre, açıklamalara itibar ve itimat etmesinler. Çünkü Dikili'de 2-3 günden beri böyle bir rahatsızlık var. Vatandaşımızın rahatsızlığı benim rahatsızlığımdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.