İzmir

AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

14:52 08 Nisan 2016
AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Dikili Limanı'na getirilen 79 göçmen daha işlemleri tamamlanarak Kırklareli'ndeki kampa gönderildi.

Anlaşma kapsamında bugün İstanköy Adası'ndan 50, Sisam Adası'ndan 29 olmak üzere 79 kişi daha "Nazlı Jale" isimli tekneyle Dikili'ye getirildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu çadırlarda parmak izleri alınan göçmenlerin kayıt işlemleri yapıldı. Sağlık taramasından geçirilen göçmenlerden bazılarının eksik olan aşıları tamamlandı.

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından eşyalarıyla x-ray cihazından geçirilip otobüslere bindirilen göçmenlere, Türk Kızılayı tarafından 2 öğünlük kumanya dağıtıldı. Göçmenler daha sonra Kırklareli'ndeki kampa gönderildi.

Dikili'deki geri kabul noktasına bugün sabah saatlerinde de 44 kişi getirilmişti. Böylece bugün 123 göçmenin işlemleri ve kampa transferi tamamlanmış oldu. Dikili'ye bugün gelen göçmenlerden sadece 1'inin Irak uyruklu kadın olduğu bildirildi.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Türkiye, 4 Nisan'da başlayan uygulamaya göre, kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştiriliyor ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderiliyor. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.