İzmir

"FETÖ/PDY bulunduğu kabın şeklini alıyor"

11:15 18 Nisan 2016
"FETÖ/PDY bulunduğu kabın şeklini alıyor"

HALİL ŞAHİN - Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) hükümete muhalif tüm gruplarla irtibat kurabileceğini belirterek, "Bulunduğu kabın şeklini alıyor. Şu anda bulunması gereken şekil de hükümete muhalefeti olan her grupla iş birliği yapmak. Onları provoke etmeyi deneyebilir." dedi.

İzmir'de düzenlenen kitap fuarında imza gününe katılan Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ/PDY'ye karşı yürütülen mücadelede epey yol alındığını, suça karışan polisler ve yargı mensupları ile KPSS'de yapılan haksızlıklar gibi bazı konuların aydınlatıldığını belirtti.

Beklentinin örgütsel yapının tamamı ile aydınlatılması olduğunu belirten Avcı, şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce devletin bütün soruşturma makamlarını paralel yapı işgal etmişti, polisi, yargıyı, istihbaratı... Biz bunlarda görünenleri ayıkladık ama hala görünmeyen, bizim paralel zannetmediğimiz bazılarının hala bulunduğu bir gerçek. Bundan dolayı tam manasıyla soruşturma yapmakta zorluklar var. Birtakım şeyler aksıyor, ilerlemiyor. Hala daha yeterli bilgi ortaya dökülmüyor. Zaman içerisinde yavaş yavaş mesafe aldığımızı görüyoruz ama yolun yarısındayız diyemiyoruz. Tüm olayları yöneten, yönlendiren yapıyı, tüm faaliyetleri, irtibatları, ilişkileri ortaya dökemedik. Şu var ki suç işleyen belli bir kesim devletten tecrit edildi, belli bir kesimden hesap soruluyor."

Avcı, paralel yapıdan bazı insanların farklı kimlik ve kişiliklerde kendilerini sakladığını ifade ederek, belli oranda hala kamuda varlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Bu kişilerin faaliyetlerinin, operasyonları dolaylı yollarla engellemeye kalkmaları, ellerindeki bilgileri zamanında paylaşmamaları, birçok şeyi ortaya koymamalarıyla ortaya çıktığını aktaran Avcı, tüm kadrolara sızan bir yapının bir anda ayıklanmasının mümkün olamayacağına dikkati çekti.

Avcı, belki 1-2 yıllık süreç içerisinde örgütsel yapının daha aydınlatılacağına inandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"İllegal bir örgütü bir yılda ayıklayamazsınız. Bu tabiata aykırı, zaman gerektirir. Bildiğimiz örgütlere benzemiyor. Suça karışmamışları ayıklamak daha da zor. Suça karışmamış o örgütün mensubu olanları bir anda cezalandırmanız, kamudan almanız mümkün değil. Bunlar ispatlandıkça, ortaya çıkarıldıkça yapılır. Bu süreçten dolayı bazı aksaklıklar olabilir, bazı fırsatlar kaçabilir. Hala, kamudaki hemen hemen her operasyonu önceden haber alıyorlar. Şirketlere, kuruluşlara yöneldiğiniz zaman önceden haber aldıklarından, tedbir aldıklarını görüyoruz."

- "Her grupla iş birliği içine girebilir"

Avcı, paralel yapının hükümete muhalif tüm gruplarla irtibatı bulunabileceğini kaydederek, "Hasım seçtiği, hedef seçtiği hükümetle sorunları olan, hükümete muhalefet eden, hükümetle çelişki içindeki her grupla iş birliği içine girebilir, o gruplarla irtibatlaşabilir. Hükümet başarısız olsun diye her konuyu kullanabilir. Her meseleyi suistimal edebilir çünkü onun böyle bir yapısı vardır. Geçmişte bu tip olaylarda aldığı rolleri biliyoruz. Bulunduğu kabın şeklini alıyor. Şu anda bulunması gereken şekil de hükümete muhalefeti olan her grupla iş birliği yapmak. Onları provoke etmeyi deneyebilir." diye konuştu.

- "Mücadelenin önemli kısmı bitmiştir"

Avcı, paralel yapıyla mücadelede en önemli kısmın tamamlandığını, paralel yapının kamuda, sivil toplumda, devlet içinde meşruiyetini kaybettiğini anlattı. Hanefi Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne halk ne kamu ne sivil toplum meşru kabul etmiyorsa, işleri 'gayrimeşru' tanımlanmışsa bence işin önemli bir bölümü bitmiş demektir. Bugün bu haldedir. Bugün paralel yapının ne sivil toplumda ne kamuda ne devlet içerisinde hiçbir meşruiyeti yok. Mücadelenin önemli kısmı bitmiştir. Bundan sonraki fiili operasyonlardır. Suçluluların ortaya çıkarılması, hukuk önünde cezalandırılmasıdır. Bu safha uzayabilir ama bence önemli safha bitirilmiştir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.