İzmir

"Sahadaki şiddet tribündeki şiddeti besliyor"

11:58 25 Nisan 2016
"Sahadaki şiddet tribündeki şiddeti besliyor"

MERİÇ ÜRER - Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Psikolojisi Danışmanı Doç. Dr. Erkut Konter, yapılan araştırmalara göre sahada içinde yaşanan olayların tribündeki şiddeti beslediğini bildirdi.

Konter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimlik problemi yaşayanların fanatik kişiliklere dönüştüğünü, bunların tribünde kimlik yitimine uğradığını belirtti.

Saha içinde çok fazla faullü davranış, şiddet ve saldırganlık olduğu zaman taraftarların da saldırganlık eğilimlerinin arttığını savunan Konter, şöyle konuştu:

"Kimlik arayışı içinde olanlar fanatizmin seviyelerini abartırlar. Fanatik dediğimiz kişiler kendi takımlarıyla psikolojik bağ kurmuş kişilerdir. Taraftarlar, tribünü yaşadığı sorunları ifade edebileceği bir yer olarak görüyor. Kendine saygı arıyor, kimlik arıyor, tuttuğu takımın kazanması halinde kendini daha değerli hissedecek. Yapılan araştırmalara göre sahadaki şiddet, tribündeki şiddeti besliyor. Taraftarların üzerinde etkisi olan oyuncuların tutum ve davranışları saldırganlığı çağrıştırıyorsa, taraftarlar daha kolay saldırganlaşıyor. Sahada şiddet varsa, takımda lider olan, taraftarlar üzerinde etkisi olan oyuncuların tutum ve davranışları rakibe karşı saldırganlığı çağrıştırıyorsa, taraftarların saldırganlık ortaya koymaları kolay hale geliyor."

- "Şiddete becerilerinle cevap ver"

Erkut Konter, taraftar şiddetini en çok etkileyen sahadaki şiddetin azaltılması için oyunculara seminerler verdiğini, bu seminerlerde futbolcuların şiddete kendi becerileriyle karşılık vermesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Futbolcuların sahada şiddete maruz kaldıklarında kendi kendilerine içsel konuşma yapması gerektiğini kaydeden Konter, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'daki futbolcular rakiplerine becerileriyle cevap veriyor. Futbolcular kasıtlı şiddet gördüğünde olay zaten faul olacaktır. Kendilerine şunu söylesinler: 'Buna kendi enerjinle, becerilerinle cevap ver. Tuzağa düşme. Oyun kuralları dahilinde becerilerimle ona cevap vereceğim' Saldırganlık ağı içerisinde düşmesinler. Bizim ayırt etmemiz gereken, sporun kendi doğasında olan girişkenlik, atılganlık ve mücadeleci davranışlarla saldırgan davranışlardır.”

- "Arena" kelimesinin kullanımı

Konter, statlar için kullanılan "arena"nın insanların birbirini sakatladığı ve öldürdükleri bir yer olduğunu hatırlattı.

Yapılan yeni statlara hep "arena" dendiğini ifade eden Erkut Konter, "Arena kavramı bile şiddetin ve saldırganlığın tetiklenmesi açısından bir problem. Bu nedenle kullandığımız kavramlara çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Konter, yapılan araştırmalarda "siyah" rengin saldırganlığı arttırdığının belirlendiğini belirterek, siyah forma giyenlerin diğer renkleri giyenlere göre daha çok şiddete ve saldırganlığa başvurduğunu ileri sürdü.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.